Az idei környezetvédelmi világnap a műanyagszennyezés leküzdésére helyezi a hangsúlyt

Az idei környezetvédelmi világnap a műanyagszennyezés leküzdésére helyezi a hangsúlyt

Június 5-e 1973 óta környezetvédelmi világnap. Az azóta eltelt ötven esztendő alatt a legnagyobb globális információs platformmá vált, melynek célja felhívni a világ közvéleményének figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Évente több mint 150 ország kapcsolódik be, idén az Elefántcsontparti Köztársaság vállalta a házigazda ország szerepét.

A környezetvédelmi világnapot az Egyesült Nemzetek Szervezete által rendezett első környezetvédelmi konferencia emlékére tartják, mely 1972. június 5–16-ig zajlott Stockholmban „Csak egy Föld van” címmel. Azon 112 ország vett részt, melyek elsőként deklarálták az ember jogát a kedvező környezeti feltételekre és globális környezetvédelmi megfigyelési rendszer létrehozását javasolták.

A konferencia ajánlása alapján hagyta jóvá az ENSZ Közgyűlése 1972. december 15-én az ENSZ Környezetvédelmi programját (UNEP) és nyilvánította június 5-ét környezetvédelmi világnappá (World Environment Day). A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az idei világnap témája a műanyagszennyezés visszaszorításának problémája.

Hírdetés

Becslések szerint 19–23 millió tonna a tavakba, folyókba és a tengerekbe kerül. A műanyagszennyezés problémája tehát világméretű. A 2018-as európai műanyag-stratégia szerint amennyiben nem változtatunk a műanyagok gyártásán és felhasználásán, 2050-re több lesz az óceánokban a műanyag, mint a hal.

„Szlovákia az első közép-európai ország, mely 2022. január 1-től bevezette a PET-palackok és a pléhdobozok kötelező betétdíjas rendszerét. Az első évben a lakosság több mint 820 millió darab betétdíjas csomagolást gyűjtött össze, 17 százalékkal túllépve a kötelezően előírányzott mennyiséget“ – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek a környezetvédelmi minisztérium szóvivője, Tomáš Ferenčák.

A tárca 2020. június 5-én, a világnapon léptette életbe környezetvédelmi vonalát, melyet tárcsázva a lakosság észrevételeket, javaslatokat tehet a témában. Mint mondta, több mint 6 ezer javaslat, indítvány érkezett azóta a számra, a leggyakrabban illegális hulladéklerakatokra, törvénytelen fakivágásokra és a szennyvíznek a természetbe történő kijuttatására vonatkozó észrevételek.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »