Az év végi bizonyítvány szorongást okozhat a gyerekekben

Az év végi bizonyítvány szorongást okozhat a gyerekekben

Az év végi bizonyítvány sok gyerek számára megterhelő esemény, ami néhányukat minden évben határreakcióra kényszeríti. Eva Horníková, a Szlovákiai Általános Iskolák Szövetségének (ZZŠS) elnöke a szülők túlzott elvárásaira hívta fel a figyelmet ahelyett, hogy az érdekelné őket, mit élnek át a gyermekeik. A szakértők szerint értékelésük megváltoztatása elkerülhetetlen.

„Azokat a gyerekeket, akikre szüleik nyomást gyakorolnak a teljesítményükkel kapcsolatban, gyakran csak az érdekli, hogy kapnak-e osztályzatot az iskolai projektekben, és nem az, hogy mit tanulhatnak meg” – mondta Horníková.

Az Edulab nonprofit szervezet igazgatója, Ján Machaj hangsúlyozta, hogy új megközelítéseket kell bevezetni a tanulók értékelését illetően. „Az osztályzatokon keresztül történő értékelés csak egy lehetőség. Több országban kiegészítik vagy helyettesítik a fejlesztő értékeléssel, amely támogatja a tanuló erősségeit és tiszteletben tartja személyiségét” – magyarázta.

Hírdetés

Horníková szerint a szülőknek olyannak kellene elfogadniuk gyermekeiket, amilyenek, az értékelést pedig nem büntetésnek vagy jutalomnak kell tekinteni, hanem inkább az erőfeszítés és a haladás tükröződésének.

„A gyerekeknek meg kell tanulniuk elfogadni a hibáikat és a kritikát, valamint a gyengeségeiket, és ezzel összhangban kell lenniük. Ez az önértékelés és a szóbeli értékelés módszerével érhető el, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek felismerje képességeit és hiányosságait, és eldöntse, szeretne-e javítani bizonyos területeken, hogy fejlődjön”

– húzta alá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »