Az év elején szokásos kiárusítások kifizetődőek lehetnek, ha körültekintően vásárolunk

Az év elején szokásos kiárusítások kifizetődőek lehetnek, ha körültekintően vásárolunk

Több szabadidő, ajándékutalványok, illetve a régi árutól való megszabadulás – ezek a leggyakoribb okok, melyek miatt sok üzlet tervez évente nagyobb kiárusításokat. A látszólag komoly engedmények azonban nem feltétlenül jelentenek garanciát arra, hogy valóban jó vásárt csinálunk.

A karácsonyt követő vagy újévi kiárusításokat minden üzlet egyénileg tervezi be, ezért érdemes figyelni a közösségi oldalakat, illetve az üzletek hírleveleit. Az üzletek többsége december 25-én indítja akcióit, egyesek pedig ennél is korábban. „Általában az igazi kiárusítások nálunk az év kezdetén vannak, hogy a kereskedők megszabaduljanak az eladatlan árutól“ – nyilatkozta a Webnoviny.sk kérdésére a Madviso ügynökség marketingese, Karol Voltemár.

A kiárusítások alkalmával ugyan pénzt takaríthatunk meg, de ennek is megvannak a korlátai. A Heureka vásárlási tanácsadója szerint a kedvezmények 2020-ban átlagosan 18 százalék között mozogtak. Ebből adódóan azokhoz az üzletekhez, melyek 80 vagy akár ennél is nagyobb kedvezményt kínálnak, érdemes óvatosan viszonyulni.

„Egyes e-shopok az árleszállítás előtt szándékosan túlárazzák a termékeiket, hogy aztán nagyobb kedvezménnyel csábíthassák a vevőket. Ezért a fogyasztónak ajánlatos vásárlás előtt meggyőződni az adott termék árának alakulásáról“ – hívta fel a figyelmet Tomáš Braverman, a Heureka vezetője. Emellett érdemes ügyelni a félrevezető reklámokra és a pontatlan adatközlésre is.

„Félrevezető információk jelenhetnek meg az óriásplakátokon, hirdetési újságokban, online reklámfelületeken“ – tette hozzá Voltemár. Azonban szerinte a kereskedők egyre ritkábban folyamodnak ilyen praktikákhoz, aminek hátterében az online vásárlás térhódítása áll. Voltemár szerint fokozódik a konkurenciaharc a kereskedők között, miáltal nőnek a minőségi követelmények és tisztességesebbé válik a vásárlókhoz való viszonyulás.

Hírdetés

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne legyünk óvatosak vásárlásaink során. Az árak figyelemmel kísérése mellett a poprádi székhelyű Fogyasztóvédelmi Szövetség arra figyelmeztet, hogy ügyeljünk az áru minőségére és magára az adott internetes üzletre is. Főként az internetes vásárlók jó célpontjai ugyanis a csalóknak.

A fogyasztóvédők emellett felhívják a figyelmet a reklamációs szabályok áttanulmányozására is. Az ár mellett így a vásárlásnál döntő szempontnak kell lennie a szervizszolgáltatásnak, a reklamáció és áru kicserélése feltételeinek, illetve az elektrotechnikai termékeknél a energiafogyasztásnak.

„További hiba, melyet a vásárlók gyakorta elkövetnek, hogy nem olvassák el alaposan a kiszemelt áru tulajdonságait, a szerződéseket, szállítási feltételeket, továbbá hogy milyen szankciókra számíthatnak a szerződéstől való visszalépés esetén“ – figyelmeztet Petra Čakovská fogyasztóvédelmi szakember.

A kedvezményes ajánlatoknak ugyanis a Swiss Life Select hitelelemzője, Zuzana Šimonová szerint nehezen tudunk ellenállni. A kihagyhatatlannak tűnő lehetőség sokakat arra ösztönöz, hogy a vásárláshoz kreditkártyát vegyenek igénybe. „Mindenképp fontoljuk meg ennek használatát, s csak abban az esetben folyamodjunk ehhez a megoldáshoz, ha biztosak vagyunk benne, hogy a pénzt belátható időn módunkban lesz visszafizetni“ – tanácsolja Šimonová. S végezetül a kreditkártyák esetében mindenképp számolnunk kell a kamatokkal is.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »