Az Európai Uniót a szlovákiaiak 41 százaléka látja pozitívan

Az Európai Uniót a szlovákiaiak 41 százaléka látja pozitívan

Az Európai Uniót a szlovákiai lakosság 41 százaléka látja pozitívan. Ez öt százalékos növekedést jelent a tavasszal mért értékekhez képest. Az EU-ba vetett bizalom (48 százalék) és a kormányba vetett bizalom (37 százalék) is nőtt. Ez derül ki az Eurobarométer őszi felméréséből.

A szlovák állampolgárok az ukrajnai háborút (36 százalék), a nemzetközi helyzetet (28 százalék) és a bevándorlást (27 százalék) tartják a legfontosabb problémának, amellyel ma az EU szembesülni kényszerül. Számukra az EU mindenekelőtt az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadságát (64 százalék), az eurót (46 százalék) és a külső határok ellenőrzésének hiányát (36 százalék) jelenti.

A válaszadók számára a legpozitívabb uniós eredmények a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása (33 százalék), a béke (23 százalék) és az euró (11 százalék). A szlovákiai lakosok a békét (41 százalék), az emberi jogokat és a demokráciát (26 százalék) tartják a legfontosabb uniós értékeknek.

Hírdetés

„Elmozdulást látunk abban, hogy a béke, a demokrácia és a jogállamiság értéke a szlovák lakosság szemében is emelkedett. Fontos, hogy ezeket a pilléreket, amelyek évtizedek óta az EU alapjai, a szlovák lakosság is kezdi jobban érzékelni” – értékelte Oľga Gyárfášová szociológus.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia jobban meg tudna-e küzdenie a jövővel, ha az Európai Unión kívül lenne, az ország lakosságának mindössze 22 százaléka válaszolt igennel. Ezzel szemben tízből hét válaszadó (69 százalék) nem értett egyet azzal, hogy Szlovákia jövője az EU-n kívül lenne.

Az adatgyűjtést az MNFORCE október 23. és november 10. között végezte 1006 fős reprezentatív minta alapján.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »