Az Európai Uniónak hála, heteken belül mobiltelefonokat kapnak a börtönwellneszben üdülők

Az Európai Uniónak hála, heteken belül mobiltelefonokat kapnak a börtönwellneszben üdülők

Eddig tilos volt, de az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz az elítélteknek mobilt használni a rácsok mögött.

Mobiltelefon a börtönben? Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben a készülék használata, nem csak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilokat. Most azonban változik a helyzet, a Bors információi szerint – igazodva az európai uniós gyakorlathoz – a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak.

A készülékeket heteken belül kiosztják, az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését. Magyarán: az egyszerű tolvajtól az életfogytiglanra ítélt gyilkosig mindenki saját telefonhoz jut.

Hírdetés

Különleges telefonok

A lap úgy tudja, hogy speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek. Nem okostelefonról, hanem – egyelőre legalábbis – egy alapfunkciós típusról van szó, amely törésálló és szétszerelhetetlen. Így elvileg a raboknak nincs lehetőségük manipulálni a telefon képességeit. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást. A fogvatartottaknak re­gisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokoni körből kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma hívható, ami azt jelenti, hogy a készülék a megadott öt-hat szám hívására lesz alkalmas.

Nem tudni, mennyibe kerül

A készülék csak kimenő hívásokra kalibrált, fogadni nem tud. Akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetések esetében, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak beszélgetéseit. Arról nincsenek információk, hogy az intézkedés bevezetése mekkora költséggel jár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága számára, de tekintve, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti jogerős büntetését, az összeg több tízmillió forintra rúghat.

(Borsonline nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »