Az Európai Unió szigorítja a készpénzkivitel ellenőrzését

Az Európai Unió szigorítja a készpénzkivitel ellenőrzését

Idén június 3-tól szigorítják a készpénzmozgás ellenőrzését. Az új szabályozás szerint mellékelni kell az Európai Unióból a harmadik országokba és viszont történő készpénzátvitelről szóló bejelentést postai átutaláskor vagy teherszállítás esetén is.

A feladóról, a címzettről, a pénz eredetéről, annak feltehető felhasználásáról szóló jelentést a feladónak vagy a címzettnek 30 napon belül el kell juttatnia a pénzügyi igazgatósághoz.

Egységes európai szabályozásról van szó a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében. Amennyiben jelenleg valaki 10 ezer euróval vagy annál nagyobb összeggel (vagy más pénznemben ennek megfelelő összeggel) utazik, felszólítás nélkül be kell azt jelentenie az erre szolgáló nyomtatványon a vámhivatalnak. Az új szabályok szerint ezt akkor is meg kell tennie, ha a pénzt postai úton, vagy légi, tengeri, szárazföldi, illetve vasúti szállítással juttatja ki az unió területéről.

Hírdetés

A nyomtatványok interneten is elérhetők vagy az ellenőrzés helyén is hozzáférhetők. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a pénz bűncselekménnyel hozható összefüggésbe, a pénzügyőrségnek joga van lefoglalni azt. Június 3-tól ugyanez vonatkozik a 10 ezer euró vagy azt meghaladó értékű, aranyból készült érmékre (melyek aranytartalma meghaladja a 90 százalékot), aranyrudakra, aranyrögökre (melyek legalább 99,5 százalékban tartalmaznak aranyat), valamint a csekkekre, utazási csekkekre, saját váltókra, pénzesutalványokra, ahol nincs feltüntetve a címzett, illetve a már használaton kívüli bankjegyekre és pénzérmékre, melyek a központi bankban még beválthatók.

A pénz szállításáról szóló bejelentést a megadott nyomtatványon kell megtenni az ellenőrzés helyszínén, az unióból való kilépés, vagy az oda történő belépés során.
Mindez az új vámtörvényből adódik, mely az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának rendelkezései alapján született. Ezzel szigorodtak annak feltételei, mely esetekben foglalhatja le a vámhivatal az Európai Unióból a harmadik országokba irányuló (és viszont) készpénzt és annak megfelelőit. Ugyancsak módosulnak az ideiglenes készpénzlefoglalás körülményei, illetve értéke is.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »