Az Európai Parlament leszavazta a klímaadót

Az Európai Parlament leszavazta a klímaadót

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ma nem sikerült elfogadtatni a klímaadót. Bocskor Andrea (Fidesz) EP-képviselő szerint győzött a józan ész.

A végső szavazásnál végül a szocialisták és a zöldek frakciója elutasították a Fit for 55-nek nevezett klímaadós csomag egészét.

 

A SITA hírügynökség a liberális, progresszív szlovák EP-képviselő, Martin Hojsík munkatársára hivatkozva úgy fogalmaz, hogy

Hírdetés

„az emissziós kvótákról való szavazásnál a kereszténydemokrata pártok összefogtak a szélsőjobbal ás a fasisztákkal, majd módosító javaslatokkal csökkentették a klímavádelemmel kapcsolatos vállalásokat és a támogatások mértékét. A végső szavazásnál azonban nem ment át a javaslat egésze, melyet sem a szocialisták, sem a zöldek nem támogattak,“

magyarázta a progresszív Hojsík.

A meleg levegővel kapcsolatos normák így további átdolgozásra visszakerültek a bizottságokba.

A Fit for 55 egy több jogszabályból álló törvénycsomag, melynek célja, hogy az EU teljesíteni tudja a klímavállalásait. Azaz, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentse a meleglevegő kibocsátást az 1990-es állapotokhoz képest, hogy elérje az üvegházhatású gázok teljes mellőzését, 2050-re pedig teljesítse a teljes klímasemlegességet. A törvénycsomag nyolc jogszabályt tartalmaz. Többek között az emissziós gázokkal való kereskedelmet, az emisszió engedélyeket, a termőföldbe való szén-dioxid lerakódást szabályozza, beleértve 2030-ig az új benzines és dízel üzemű autók eladásainak teljes betiltását.

Körkép.sk/SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »