Az Európai Bizottság leendő elnöke először beszélt a terveiről: "az EU egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság"

Az Európai Bizottság leendő elnöke először beszélt a terveiről: "az EU egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság"

„Az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság, hiszen az EU éppen a második világháborúban tapasztalt borzalmakra való válaszként jött létre”

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének jelölt német védelmi miniszter, aki először beszélt nyilvánosan terveiről a Renew Europe másfél órás meghallgatásán – írja a hvg.hu.

Von der Leyen bizottsági elnökként olyan mechanizmust hozna létre, ami lehetővé tenné a jogállamisági helyzet folyamatos monitorozását a tagállamokban, amibe egy rendszeres jelentés is beletartozna. A német politikus szerint a jogállamiság betartása melletti harcban az Európai Bíróság a legmegfelelőbb eszköz, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a tagállamok gyakorlatba ültessék az ítéleteket.

Von der Leyen kérdésre válaszolva egyértelműen leszögezte, hogy

a következő Európai Bizottság szigorúbb lesz a jogállamisági kérdésekben, mint az előző.

Nők és férfiak

Arról is beszélt, hogy olyan Bizottságot akar, ahol fele-fele a nők és férfiak aránya, ezért arra kéri a tagállamokat, hogy két jelöltet nevezzenek meg, egy férfit és egy nőt. A magyar kormány eredetileg Trócsányi Lászlóból akart biztost faragni, B-tervként Deutsch Tamás és Győri Enikő neve merült fel.

Migráció

Hírdetés

Von der Leyen szerint pontosan meg kell határozni a migráció definícióját és világos különbséget kell tenni az illegális és legális migráció között. A schengeni határokat nyitva tartaná, de a külső határok védelmét létfontosságúnak tartja, ehhez a Frontexet (uniós határvédelmi ügynökség) használná.

Klímaváltozás

Legfontosabb feladatának viszont a klímaváltozás elleni harcot nevezte, Európát az első olyan kontinenssé akarja tenni, amely klímasemleges, ennek érdekében felállítana egy tudósokból álló független bizottságot is.

Ehhez hasonló társaságot hozna létre kiberbiztonsági szakértőkből is, szerinte az EU nagyon lemaradt a kiberbiztonság és digitalizáció terén.

Oroszország

„Oroszország a szomszédunk és mindig is az lesz. A Kreml nem bocsátja meg a gyengeséget, ezért erős pozícióból kell velük tárgyalnunk”

– jelentette ki von der Leyen, aki ebben a kérdésben a párbeszéd és az erődemonstráció megfelelő elegyét gondolja jó megoldásnak. A nemzetközi jogsértéseket, például a Krím-félsziget megszállását elfogadhatatlannak tartja.

Teljesen közös európai hadsereg felállítását nem támogatja, ahogy fogalmazott, európaiak hadseregét, nem európai hadsereget akar, ez szorosabb együttműködést jelenthet a különböző haderők között.

Von der Leyenről jövő héten szavaz az EP, a Néppárt és a Renew Europe támogatja, a szociáldemokraták és a Zöldek a mostanihoz hasonló meghallgatásoktól teszik függővé a döntésüket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »