Az európai átlag fölött van a magyar gyermekvállalás

Az uniós átlag fölé került a magyar termékenységi mutató, mert a magyar emberek családszeretők, és sokan szeretnének gyermeket vállalni – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Pest vármegyei Kosdon. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány a családtámogatások bővítésén dolgozik.

Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is, a településen rendezett, hagyományos babanapi ünnepségen hozzátette, a kormány igyekezett elhárítani a gyermekvállalás elől az anyagi akadályokat.

A politikus többek között arról beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi tagállamainak területén 1960 óta nem született olyan kevés gyermek, mint az utóbbi években. A születések száma korábban négymillió felett volt, mostanra 3,88 millióra csökkent.

Elmondta, Magyarország tizenöt éve a termékenységi mutatót nézve az uniós tagállamok között az utolsó, 27. helyen volt; akkor az unióban egy nőnek átlagosan 1,54, Magyarországon 1,23 gyermeke született.

Másfél évtized alatt az ország a 27. helyről a hatodik helyre jutott. 2023-ban öt ország volt Magyarország előtt: Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia – ismertette, jelezve, a mutató az unióban valamelyest csökkent, 1,46 gyermek jut egy nőre, de Magyarországnak az elmúlt években magasabb számokat sikerült elérnie.

Hírdetés

Megjegyezte, akkor, amikor egész Európában „demográfiai ősz” van, Magyarországon ezzel ellentétes a tendencia.

Az államtitkár az élet legnagyobb ajándékának nevezte a gyermeket, és kiemelte, Kosdon 25 éve hat gyermek született, tavaly harminc volt az újszülöttek száma.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, idén ötéves a családvédelmi akcióterv, amely hét intézkedést, a babaváró támogatást, a csok bővítését, a jelzáloghitelek elengedését, a négy vagy több gyermekes nők szja-mentességét, a nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatását, bölcsődefejlesztést és a nagyszülői gyedet tartalmazza. „Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezeket tudjuk bővíteni” – tette hozzá, megemlítve, hogy Kosdon nem volt 2020 előtt bölcsődei ellátás, az akkor létrehozott nyolcfős mini bölcsőde mára 12 férőhelyesre bővült.

Közölte, Magyarországon 2010-ben 32 500 bölcsődei férőhely volt, mára 66 ezerre nőtt a számuk.

„Azon dolgozunk ,hogy minél több bölcsőde épüljön az országban, és hogy a családok minél inkább hozzá tudjanak jutni a családtámogatási intézkedésekhez. Könnyíteni fogjuk a hozzáférést a babaváró támogatáshoz, a falusi csokhoz, a csok pluszhoz a speciális adózást választó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek” – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »