Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót

Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót

Európa energiaválsága fokozódik. Az áram ára Európa két kulcsfontosságú piacán is több mint 25 százalékkal emelkedett pénteken – írta a Bloomberg. Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót.

A súlyos válság sújtotta Németországban és Franciaországban az áramárak szinte naponta új rekordokat döntenek. Ez annak köszönhető, hogy Oroszország beszűkítette a földgázellátást, Franciaországban pedig folyamatosan esik vissza az atomerőművek energiatermelése.

Az árak emelkedése azután folytatódott, hogy az Électricite de France SA állami villamos energia közműszolgáltató bejelentette, hogy több atomerőműve a vártnál később fog újra üzembe állni.

Franciaország hagyományosan Európa egyik legnagyobb nettó villamos energia exportőre, de mivel az éves nukleáris termelés az elmúlt több mint három évtized legrosszabb teljesítménye elé néz, ez a státusza már a múlté. Az Électricité de France (EDF) reaktorai az RTE hálózatüzemeltető pénteki adatai szerint 42 százalékkal, csupán csökkentett teljesítménnyel üzemelnek.

Ha nem sikerül megfékezni a válságot, az ellátás kiesése miatt ezen a télen áramkimaradások és hideg otthonok alakulhatnak ki, amelynek következtében egyre reálisabb a társadalmi zavargások kitörése. Az európai politikusok már mintegy 280 milliárd eurót különítettek el a vállalkozások és a fogyasztók számára a megugró energiaárak okozta fájdalmak enyhítésére, de a támogatás eltörpülhet a válság tényleges nagyságrendje mellett.

Hírdetés

A magas energiaárak arra kényszeríthetik az iparágakat, hogy bezárják a létesítményeket vagy csökkentsék a termelést. A műtrágyagyártók világszerte messze a kapacitásuk alatt teljesítenek.

A Bloomberg szakértője szerint az inflációs nyomás ahogy tovább emelkedik, egyre több ipari ágazati dolgozót kezdenek majd elbocsátani.

„A vállalatok leállítják a termelést, mivel nehezen tudnak lépést tartani az emelkedő költségekkel” – mondta a Bloomberg londoni elemzője.

Az Európai Unió rendkívüli ülést hívott össze az energiaügyi miniszterekkel, hogy megvitassák az egész blokkra kiterjedő megoldásokat. Egyértelmű: a drágulás erősíti az inflációt, és veszélyezteti a háztartásokat és a vállalkozásokat az egész kontinensen.

„Az árak olyan magasan vannak a piac kudarca miatt, hogy azt senki sem tudja megfizetni” – mondta pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök.

hirado.hu, Bloomberg


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »