Az EU képtelen arra, hogy „tényleges, belátható csatlakozási távlatot” teremtsen a nyugat-balkáni országok számára

Az EU képtelen arra, hogy „tényleges, belátható csatlakozási távlatot” teremtsen a nyugat-balkáni országok számára

Az Európai Unió (EU) képtelen határozott álláspontot megfogalmazni a Nyugat-Balkán integrációjáról, ezzel megkérdőjelezi saját ambícióit a nemzetközi kapcsolatokban folytatandó hatékony politikára – jelentette ki kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

Az EU képtelen arra, hogy „tényleges, belátható csatlakozási távlatot” teremtsen a nyugat-balkáni országok számára – nyilatkozott Zbigniew Rau a PAP lengyel hírügynökségnek, utalva az uniós tagországok külügyminisztereinek előző napi brüsszeli ülésén elhangzottakra.

Rau szerint a Nyugat-Balkán „a harmadik, az EU-val versenyző, más értékeket valló és más cselekvési formákat képviselő országok” befolyása alatt áll, az említett „cselekvési formák” pedig „semmiképpen sem küszöbölik ki a nyugat-balkáni országokat gyötrő korrupciót, szervezett bűnözést és társadalmi közömbösséget”.

Egyúttal az uniós államok megosztottak a csatlakozást illetően, az integrációs folyamat ezért „vérszegény”.

Hírdetés

Rau úgy látta: különbség van az EU külügyi doktrínája és a valódi politikája között. Mint fogalmazott: az Unió „képtelen megoldani hat szomszédos, kicsi ország csatlakozásának problémáját”, ez pedig kétségbe vonja azon ambícióját, hogy „hatással legyen arra, mi történik a világ minden zugában” – fogalmazott.

Észak-Macedónia társulását tavaly december óta Bulgária akadályozza. Rau szerint e téren nem várható kompromisszum az EU-n belül.

A lengyel diplomácia vezetője javasolta: a nyugat-balkáni országok kapjanak meghívást az Európa jövőjéről szóló, vasárnap megkezdődött, egy éven át tartó konferenciára. “Ez megmutatná, hogy az EU komolyan veszi őket, hogy leendő tagállamokról van szó” – húzta alá.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »