Az EU fél évvel meghosszabbította a Venezuelával szembeni szankciókat

Az Európai Unió kivételesen egy év helyett csak hat hónappal, 2024. május 14-ig hosszabbította meg a Venezuelával szemben 2017 őszén bevezetett büntetőintézkedések hatályát – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az uniós külügyi tanács közleménye szerint a tagállami miniszterek üdvözölték a Venezuela vezetésével 2023. október 17-én Barbadoson létrejött politikai megállapodást, mely – mint írták – pozitív és szükséges lépést jelent a párbeszéd folyamatának folytatása és a venezuelai demokrácia helyreállítása felé.

A megállapodással összefüggésben a korlátozó intézkedések éves felülvizsgálata keretében a szakminiszterek úgy határoztak, hogy kivételesen 12 hónapról 6 hónapra csökkentik a szankciók hatályának időtartamát – tájékoztattak.

Közölték: az uniós külügyi tanács kész lépéseket tenni és mérlegelni a korlátozó intézkedések enyhítését vagy visszavonását a helyzet alakulásától és az említett politikai megállapodás végrehajtásától függően. Ennek feltétele továbbá az igazságtalanul fogva tartottak feltétel nélküli szabadon bocsátása, a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása, a választási folyamat és az igazságügyi intézmények függetlenségének szavatolása, az inkluzív, átlátható és demokratikus választások megtartásának biztosítása, valamint az emberi és politikai jogok tiszteletben tartása.

Hírdetés

A tanács hat hónapon belül újra fogja értékelni korlátozó intézkedéseinek hatályát, és készen áll arra, hogy a venezuelai helyzettel kapcsolatos konkrét, fenntartható és ellenőrizhető eredmények alapján bármikor visszatérjen erre a kérdésre – közölték.

A korlátozó intézkedések között szerepel a fegyverekre és a belső elnyomás céljára szolgáló felszerelésekre vonatkozó embargó, valamint utazási tilalom és vagyoni eszközök befagyasztása 54 olyan, jegyzékbe vett, hivatalos tisztséget betöltő emberrel szemben, akik felelősek Venezuelában az emberi jogok megsértéséért és a demokrácia és a jogállamiság aláásásáért.

A Venezuelával szemben 2017 novembere óta hatályban lévő uniós korlátozó intézkedéseket a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok folyamatos romlására válaszul vezette be az Európai Unió. Célja, hogy elősegítse a közös demokratikus megoldások ösztönzését annak érdekében, hogy politikai stabilitást teremtsen az országban, és lehetővé tegye számára, hogy kezelje a lakosság sürgető szükségleteit. A célzott intézkedések rugalmasak és visszafordíthatók, továbbá úgy alakították ki őket, hogy ne fejtsenek ki kedvezőtlen hatást a venezuelai lakosságra – tette hozzá közleményében az uniós külügyi tanács.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »