Az EU egy hibbant vállalkozás – volt?

Hogy csupán egy közös pénzel nem lehet egy egységes államot létrehozni, ezt egyes neves közgazdászok és alkotmányjogászok tudták, csak őket senki sem érdekelte.
Többek között s német közgazdasági professzor Prof. Dr. Wilhelm Hankel és alkotmányjogász Prof. Dr. iur. Karl Albrecht Schachtschneider már annak idején az alkotmánybizottságra egy vádíratot is beadtak, hivatkozva a német alkotmányra és a nemzetközi jogra. Sajnos eredménytelenül.

Ők arról beszéltek, hogy egséges pénz is kamatpolitikával nem fog menni, az államhoz előbb egy államalkotó nép kell és ez kell alkotmányozzon. Különben, ha nincs közös fiszkális, azaz jóléti transzferpolitika, akkor csak belső feszültségek lesznek.. A déli államok termelékenysége mesze elmarad az északi államokéhoz képest és ezt valamivel kompenzálni kell. De nem is ez a legnagyobb baj, még egy egységes fiszkális politika is elképzelhető lehetne, feltéve, ha az alkotmányozó népek akarják, de az egységes pénzpolitika miatt, a déli államok gazdasága még jobban legyengül, mert a magasabb termelékenységű országok olcsóbban tudnak termelni és a déli országok a versenyt képtelenek tartani. Ezt minden közgazdasági egyetem nélkül meg lehet érteni, de ezeket az egyszerű tényeket nem kommunkálta le semmi média, tv, és a szakkörökben nem volt vitata.

Hírdetés

Ehelyet ma a média az embereket felhergeli, “az adósságot vissza kell fizetni”, “jobban kell dolgozni”, “a görögök lusták”, ” a görögök adócsalók” stb. Hogy a megsegítő csomagok által átutalt pénz másnap visszatért Németország és Franciaország bankjaoba arról nem szólt a nóta. Hogy ezzel nem a görög népet, hanem a nagy bankokat és azok részvényeseit mentették meg, keveset beszéltek.

Amiről szintén nem beszélnek, hogy Görögország kilépése az EU szövetségből, az USA és a NATO számára katasztófális lenne. Ha Görögország kikőtőin orosz hadi hajók állomásozhatnának, akkor az idővel egy ázsiai-európai gazdasági szövetséget is eredményezhet, ami hosszú távon egyáltalán nem előnyös az USA-nak.

Forrás: Internet


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »