Az EU egy évvel meghosszabbítja az “önkéntes” 15 százalékos gáztakarékossági szabályt

Az EU egy évvel meghosszabbítja az “önkéntes” 15 százalékos gáztakarékossági szabályt

Az energiaügyi miniszterek keddi találkozóján a tagállamok úgy döntöttek, hogy egy évvel meghosszabbítják az energiaválság miatt tavaly bevezetett gázmegtakarítási mechanizmust, amelynek értelmében a tagállamok önkéntes alapon 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztásukat. Súlyos gázválság esetén az Európai Bizottság a tagállamok többségének jóváhagyása esetén kötelező megtakarítást is előírhat.

Mivel a szankciók és a politikai döntések, valamint az Északi Áramlat elleni tavalyi szabotázsakció következtében a viszonylag olcsó orosz gáz kiszorul az európai piacról, de még nincs megfelelő infrastruktúra sem piaci alternatív az orosz gáz teljes kiváltására, az EU életben tartja a korábbi takarékossági mechanizmust.

Hírdetés

A szakértők már tavaly ősszel figyelmeztettek, hogy az idei év gázellátása Európában még nehezebb lesz, mint az elmúlt hónapokban volt. Tavaly ugyanis az orosz gáz éves mennyiségének két harmada bejutott Európába, idén már nagy valószínűséggel más lesz a helyzet. Más szavakkal, az agyondicsért magas gáztárolói töltöttséget csak az orosz gáznak köszönhetően tudta az EU elérni. A tél is enyhe volt, aminek megismétlődésére aligha lehet alapozni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »