Az EU célzott szankciókat fogadhat el Putyin és Lavrov ellen

Az EU célzott szankciókat fogadhat el Putyin és Lavrov ellen

Az Európai Unió célzott szankciókat fogadhat el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel szemben, a megszorító intézkedések között egyebek mellett az érintettek uniós bankszámláinak befagyasztása szerepel – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Brüsszelben pénteken.

Alexander Schallenberg az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos rendkívüli ülésére érkezve hangsúlyozta, az EU sem Putyin, sem Lavrov esetében nem tervezi a szankciós csomagokban szokásos intézkedés, az uniós beutazási tilalom bevezetését. „Nem lesz beutazási tilalom ellenük, mert meg akarjuk tartani a tárgyalások lehetőségét az ukrajnai erőszak megszüntetése érdekében” – fogalmazott.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt mondta: az Európai Unió „nagyon közel áll a megállapodáshoz” arról, hogy befagyassza Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov uniós bankokban tárolt vagyonát Moszkva ukrajnai hadművelete idején.

„Azt hiszem, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a Külügyi Tanács pénteki ülésén megállapodásra jussunk a Putyin és Lavrov elleni célzott szankciókról” – fogalmazott a luxemburgi politikus.

Hírdetés

Asselborn további gazdasági szankciók bevezetésének lehetőségéről is beszélt, azt hangsúlyozva, hogy Oroszországot súlyosan érintené egy, a bankokkal és a pénzpiacokkal kapocslatos uniós intézkedés. Véleménye szerint sor kerülhet Oroszország kizárására a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszerből.

Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásáról néhány éve kezdődött vita nem került le az asztalról, folytatódni fog”

– tette hozzá a luxemburgi külügyminiszter.

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői a csütörtökön tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon szankciós csomagról állapodtak meg Oroszországgal szemben, válaszul Moszkva Ukrajna elleni hadműveletére. A tagországok állandó képviselőkből álló tanácsa pénteki ülésén előkészített szankciós előterjesztés végleges formájában kerül a pénteki külügyminiszteri tanács elé. A szakminiszterek a Külügyi Tanács ülésen hozzák meg a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »