Az észt elnök szerint Ukrajna NATO-tagsága „nem vita tárgya és visszafordíthatatlan”

Az észt elnök szerint Ukrajna NATO-tagsága „nem vita tárgya és visszafordíthatatlan”

Észtország államfője, Alar Karis szerint Ukrajna NATO-tagsága „nem vita tárgya” és „visszafordíthatatlan”. Mivel az orosz-ukrán háború egyik kiváltó oka épp Ukrajna esetleges atlanti integrációja volt, az észt államfő lényegében a háború folytatása és bárminemű kompromisszum elutasítása mellett foglalt állást.

Alar Karis litván kollégája, Gitanas Nauseda elnökkel tárgyalt vasárnap, és közös sajtótájékoztatójukon tette a fenti kijelentéseket. Nyilván megpróbálja befolyásolni a július 9-én kezdődő ünnepi, washingtoni NATO-csúcs hangulatát, annak ellenére, hogy korábban az USA más nyugati tagállamok jelezték Kijevnek, semmilyen formában nem lehet téma a csúcson Ukrajna NATO-csatlakozása.

Ez láthatóan az észt elnököt nem nagyon zavarja.

Karis szerint a NATO-csúcs legfontosabb feladata Ukrajna hosszútávú támogatásának szavatolása lesz a háború ideje alatt és után, illetve a NATO katonai képességeinek megerősítése.

Hírdetés

„A Szövetségnek kemény üzenetet kell küldeni arról, hogy a nATO támogatni fogja Ukrajnát, ameddig csak szükséges. Ukrajna NATO-tagsága nem lehet vita tárgya és a tagsága elnyerésének folyamata nem visszafordítható”

fogalmazott Karis. Hozzátette, hogy semmilyen engedményt nem szabad tenni Oroszország számára.

Körkép-vélemény:

Észtország a balti államok egyike, a baltiak pedig Oroszország közelsége és a területükön élő nagyszámú orosz kisebbség miatt komoly fenyegetettséget éreznek Moszkvával szemben. Egy olyan forgatókönyv esetén, amikor Moszkva Ukrajna legyőzése után más országokat is megtámad, Moldova mellett a Baltikum lenne a legvalószínűbb célpont. Észtország a NATO tagja, a GDP arányában Ukrajna egyik legnagyobb támogatója. A fenyegetettség érzése miatt Észtország, Litvánia és Lettország joggal gondolhatja úgy, hogy Oroszország Ukrajnán keresztüli meggyengítése stratégiai érdeke.

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »