Az érzelmi megértésről 2. rész – mi az m&m idő?

Az érzelmi megértésről 2. rész – mi az m&m idő?

Dr Warren Farrell gondolatait kövessük nyomon tovább! A sorozat első része itt található.

Miért hisszük azt, hogy a férfiak fejezik ki könnyebben a haragjukat? Nos, egy kísérlet során egy kilenc hónapos baba sírt és ennek értelmezésére kérték az ezt látókat. Ha azt mondták nekik, hogy a baba lány, általában azt válaszolták, hogy fél. Akiknek azt mondták, a baba fiú, ők úgy értelmezték a látottakat, hogy a fiú dühös.

Ha a nő érzéseit félelemnek fordítjuk, egyrészt életbe lép az az ösztönünk, hogy megvédjük, másrészt segíteni akarunk neki, és levesszük a válláról a felelősséget. Amennyiben egy férfi érzéseit haragnak definiáljuk, úgy szembesítjük ezzel, és elvárjuk, hogy elismerje a felelősségét. Míg a nőt ártatlannak, a férfit bűnösnek akarjuk látni. Ez a mély előítélet aztán arra késztet, hogy ha egy férfi kritizál egy nőt, a nő mellé álljunk, míg fordítva a nőnek drukkolnánk. Férfiként védeni akarnánk, és így elnyerni a szeretetét. (Fehér lovag szindróma, vagy blue pill mentalitás.)

Vajon miért érezzük a bírálatot megsemmisítőnek? A New England Journal of Medicine beszámol róla, hogy kimutatták, amikor a hibáinkat sorolják, a szívünk úgy ver, mintha a szobabiciklit maximális terhelésen tekernénk, mellkasi fájdalomig. Mintha csak szíven szúrnának. Régen, a kritika kiközösítéshez is vezethetett, aminek a vége akár halál is lehetett. Génjeinkben van ennek az emlékezete. Így váltak őseink elfogadáskeresőkké, és ezt a mentalitást hozzuk mi is magunkkal, génjeinken túl a szocializációnkkal is.

Elfogadást, tiszteletet és szeretetet akarunk, hiszen ez volt mindig is a túlélésünk záloga. Tehát a kritika valami nagyon rossznak számít érzelmileg. Másrészt a fejlődés záloga. Tehát ha megtanulunk jól kritizálni, akkor sokat, rengeteget segíthetünk ezen.

A kritizálás öt szabálya:

A két legfontosabb szabály azonban: a hangnem, és a kritika mennyisége.

Dr Farrell javasolja, hogy előre tervezzük el (kölcsönösen) a kritika adását. Legyen heti, két heti egy időpontja, és erre készüljünk fel.

Írjuk le a negatív érzéseinket! Már maga a kiírás is rengeteg érzést levezet. Érdemes a papírokat gyűjteni, és a kritizálási időpont előtt elővenni. Melyek azok, amelyek még mindig megérik a fáradságot? Sok negatív érzés már itt elvérzik.

Hírdetés

Ha előre eltervezzük a – nevezzük inkább megbeszéljük és megoldjuk időnek – az m&m időt, akkor például egyetlen férfi sem fog bosszankodni amiatt, hogy pl. üzleti vacsora előtt robbanjon egy negatív érzés bomba, mert a feleségük pontosan tudni fogja, hogy amikor eljön az ideje, alaposan átbeszélik a dolgot. Vagy éppen fordítva: éppen a családi színházlátogatás közben mérgesedik fel a férj, mert az anyósa beszól valamiért és a felesége nem segít elrendezni a helyzetet. Semmi gond: amikor eljön az ideje, megbeszélik.

Felírni a cetlikre a negatív érzéseket nem tűnik természetesnek, de egyrészt levezeti az indulat egy jó részét, másrészt nem kell fejben tartani az élményeinket. M&m idő előtt csak kiválasztunk három-hat még mindig aktuálisnak érzett cetlit és mehetünk meghallgatni és kimondani.

Ha nincsenek ilyen m&m időink, akkor esetleg támadunk és elkerülünk. Letorkollások, gúnyos megjegyzések, visszavágások, főleg társaságban – a kritika helyettesítői. Illetve elkerülés: fejfájás az ágyban, ivás, tévébe, újságba, internetbe, vallásba, gyerekbe stb. temetkezés formájában.

A következő szabály – legalább négy pozitív érzést is mondjunk el, egy negatív mellé. (Ezt már írópalánta koromban tanították, a jó kritikus dicsér és elismer, aztán kritizál. Végül pedig méltat. – a cikk írójának élménye)

A jó párkapcsolatban két negatív élmény (kritika) közé négytől akár négyszázig terjed az érzelmi simogatások száma. Konkrétan jó megtenni, pl. “Szeretem, hogy gondos vagy” helyett: “Úgy örültem, mikor feltöltötted kérés nélkül a szódavizes palackot.”

Kiegészítés: így tehát a hét során pozitív érzésekről is kell jegyzetelni, és amikor felkészülünk erre a bennsőséges, családi szertartásra, az m&m időre, akkor már tele leszünk pozitív érzésekkel is. Ez pedig érzelmi biztonságot nyújt mindkettőnk számára.

Ráadásul a pozitív jegyzeteket post-it – re ragasztva egymás szeme elé lehet tenni a konyhasztalra, a tükörre a párnájára, emailben elküldeni, stb., stb., stb. Állítólag senki sem panaszkodik miatta, ha a kormánykerekén és az m&m időben ugyanazzal az elismeréssel találkozik – csak legyen belőle kritikánként, legalább négy.

Érdemes romantikát és humort vinni ebbe az időbe! A saját dolgainkon a legtöbben el tudunk viccelődni, ez tehát lehet egy humor forrás. Illetve gyertyát gyújtani, lágy zenét betenni, vagy minden pozitív és a velük járó egy negatív visszajelzés után megölelni egymást. Lehet szeretkezés lesz belőle, annál jobb! Csak utána térjünk vissza az m&m időhöz, különben a következő héten megint csak gyűlni fognak a negatív élmények, kibeszéletlenül. Három-öt körig érdemes csinálni. Egy dicséret zápor és a kritika után a másik jön, ölelés, aztán előlről az egész.

Persze van, akinek jobb ha a szeretkezést elhalasztja a végére, így biztosabban végére jutnak az m&m időnek. Embere válogatja.

 

folyt köv


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »