Az értelmetlen háború

Az értelmetlen háború

Ismét háború zajlik a Közel-Keleten. Európai szemmel nehezen értettük meg az ott kialakult konfliktusokat, legfeljebb annyit tudtunk, hogy mindig feszültségek voltak az ottani népek között. Most sincs másképpen, az izraeliek és a palesztinok közötti örökös konfliktus annyira kiéleződött, hogy a felek közötti háború akár sokáig elhúzódhat. A következmények pedig beláthatatlanok lehetnek.

A háború tehát a Gázai övezetben zajlik, izraeli és palesztin fegyveres csoportok között. Május 10-e óta rengeteg rakétát lőttek ki egymásra a felek, ami aggasztó, hiszen azok a civil lakosok is meghalnak, akik nem tehetnek semmiről.

Izrael 1948-ban alakult meg az Egyesült Államok segítségével. Igaz, kellett hozzá a második világháború, illetve a szörnyű holokauszt következménye, de ha belegondolunk, az izraelieknek soha ezelőtt nem volt államuk. Az USA és a nagyhatalmak megegyeztek abban, hogy kárpótolni kell a zsidóságot, hiszen oly régen küzdenek a kirekesztéssel, a gyűlölettel és a megvetéssel szemben. Izrael állam létrejötte nem biztos, hogy igazságos volt, hiszen a palesztinok azzal érvelnek, hogy erőszakkal elvették a földjüket, és ezért máig nem nyugodtak bele a döntésbe. Valahol őket is meg lehet érteni, de mint említettem, a zsidóságnak soha nem volt igazi otthona, kisebbségben élt, szétszóródva a világban, ráadásul a palesztin földön is üldözték őket.

A palesztinok máig nem nyugodtak bele a helyzetbe, a mai napig véres harc folyik az ígéret földjéért. Az izraeli–palesztin összetűzés nem újszerű, de a mostani, egyre durvább helyzetre a világ is felfigyelt. Adja magát a kérdés: mégis mi értelme van ennek a háborúnak azon kívül, hogy több száz ártatlan áldozatot követel?

Talán nem is az a lényeges, ki kezdte a háborút, sokkal inkább a következményei és az összefüggései hangsúlyosak. Hivatalosan Izrael és a palesztin terrorszervezet, a Hamasz között röpködnek a rakéták, de a történet többszereplős. A Hamasz ugyanis kijelentette, a térség összes arabjáért harcol, összegyűjtve az erőket kihasználja, hogy Izrael ellen lehessen hergelni a többi arab államot. Iránt már megnyerték, hiszen régebben Izrael és Irán között komoly konfliktus dúlt, ezért most adódik az alkalom újra felszítani a régi sérelmeket.

Hírdetés

De térjünk vissza a háború okaihoz.

A Gázai övezetet uralma alatt tartó terrorszervezet állami funkciókat lát el, tehát alaposan meg van szervezve. Adódhat a kérdés, mégis miért van annyi áldozat a palesztin oldalon? Való igaz, hogy a palesztinok részéről több emberéletet követel a háború, de azt is vegyük figyelembe, hogy Izraelnek van egy „csodafegyvere”, amely óvja az országot. Az a bizonyos Vaskupola-rendszer ugyanis kivédi a rakétatámadásokat, ezzel magyarázható, miért nincs annyi áldozat az izraeli oldalon. Nem nyújt ugyan százszázalékos védelmet, de Izrael ilyen szempontból fel van fegyverkezve.

Na hogyan viszonyulnak ehhez a nagyhatalmak? Az USA mindig is Izrael-párti volt, főleg a republikánusok azok, akik szívügyüknek tekintik az ország sorsát. Biden azonban ebben a kérdésben nem akart állást foglalni, mindenképpen azt szeretné, ha a felek megegyeznének. Ezt mindenki szeretné, a világszervezetek is, mint például az ENSZ. Az Európai Unió is, amely megosztottsága ellenére most egységes abban, hogy semlegesnek kell maradnia.

Mit takar az a bizonyos „béke”, amit az Európai Unió képvisel? Ha burkoltan is, érezni egyfajta palesztin félhez való elhajlást. Ezt azzal is lehet magyarázni, hogy Brüsszel nem akar Benjamin Netanjahu „populista” rendszere mellett kiállni. Természetesen mindenki azt szeretné, ha a fegyverek elhallgatnának, de tudatosítja-e az Európai Unió, hogy a Hamasz mögött komoly terrorszervezet áll? Persze, a történethez az is hozzátartozik, hogy nehéz igazságot tenni ebben az értelmetlen háborúban.

Megjelent a Magyar7 2021/21.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »