Az erőszak uralja a francia városokat: egyelőre nem adják fel a nyugdíjreform ellen tüntetők

Az erőszak uralja a francia városokat: egyelőre nem adják fel a nyugdíjreform ellen tüntetők

Nincs nyugalom Franciaországban: napok óta tartanak a zavargások több nagyváros utcáin. A kormány új nyugdíjreformjának bevezetését próbálják megakadályozni. Szombaton is ezrek vonultak fel, de a demonstrációk Párizsban és másutt is szélsőséges indulatokba csaptak át. A rendbontók megint gyújtogattak, kirakatokat törtek be, és rátámadtak a rendőrökre is.

Kukákat gyújtottak fel a tüntetők Párizs utcáin. Félelmetes látvány volt, ahogy hatalmas tüzek égtek mindenhol. A tiltakozók barikádokat is emeltek, és láthatóan újabb összecsapásra, utcai harcokra készültek a rendőrökkel.

Csütörtök óta tartanak a zavargások a francia fővárosban, de szombat este történt meg először, hogy a rendbontók egy bevásárlóközpontba is betörtek. Egy vörös, égő fáklyával vonultak végig az épületen, majd a metrólejárat előtt dulakodtak az egyenruhásokkal.

A rendőrök nagy erőkkel vonultak az utcákra, szinte hermetikusan lezárták a Nemzetgyűlés előtti Concorde teret, és a közeli Champs-Élysées sugárutat, ahol már az előző két este is összecsapások voltak a tüntetők és a rendfenntartók között.

Szombaton a tiltakozások emiatt a főváros délkeleti részén folytatódtak, ahol azonban később szintén elszabadultak az indulatok. Ahogy az elmúlt napok során, úgy ezúttal is könnygázzal, illetve vízágyúk bevetésével oszlatták a tömeget a rendőrök.

Hírdetés

Nantes-ban is utcai zavargásokba torkolltak a nyugdíjreform elleni tüntetések. Több ezren jelentek meg a szakszervezetek felhívására, barikádokat emeltek, és tüzeket gyújtottak az utcákon. Itt is csak könnygázzal lehetett megfékezni a feldühödött tömeget. Sokan tiltakoztak Marseille-ben, Toulonban, Brestben, Caenben, Bordeaux-ban és Montpellier-ben is.

Csütörtökön Elisabeth Borne kormányfő jelentette be a nemzetgyűlés előtt, hogy Emmanuel Macron államfő parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt meg a szükséges többség a törvénytervezet elfogadásához.

A reform legfontosabb pontja a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése 62-ről 64 évre. A parlamenti szavazás megkerülése újabb lendületet adott az utcai tiltakozásoknak, a szakszervezetek felhívására pedig még korábban több ipari ágazatban sztrájkok kezdődtek, így Párizs utcáin a hét végére már 10 ezer tonna szemét gyűlt össze, amit a sztrájk miatt nem szállít el a köztisztasági vállalat, de ugyanez a helyzet más nagyvárosokban is.

A kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtott az ellenzék. Abban bíznak, ha megbukik a kormány, akkor meg tudják akadályozni a reform bevezetését. Mindkét javaslatról hétfőn szavaz a Nemzetgyűlés, de miután a "jobbközép" Köztársaságiak jelezték, hogy egyik indítványt sem szavazzák meg, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a zsidó Élisabeth Borne kormányának mennie kell.

Közben szombaton éjjel Nizzában a tüntetők betörték a Köztársaságiak párt vezetőjének irodáját is, miután arra szólította fel képviselőtársait, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványokat.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »