Az ENSZ EJT több tagországa elmarasztalta Iránt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának több tagországa elmarasztalta Iránt hétfőn, mert a közel-keleti országban jelentősen nőtt tavaly a kivégzések és a halálos ítéletek száma. A tanács az iráni emberi jogi helyzettel foglalkozó ülésén tett felszólalásában Javaid Rehman, a világszervezet iráni emberi jogi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője aláhúzta, hogy tavaly legkevesebb 834 embert végeztek ki, 43 százalékkal többet, mint 2022-ben, és hozzátette, hogy aggasztó mértékben nőtt a halálos ítéletek száma is. A jelentéstevő szót emelt továbbá a teheráni Evin börtönben fogva tartott Nargesz Mohammadi Nobel-békedíjas aktivista ügyében is, aki szerinte „életveszélyben van”.

Jérome Bonnafont, a tanács Franciaországból delegált nagykövete felhívta a figyelmet arra, hogy Iránban 2023-ban legkevesebb 22 nőt végeztek ki, kiemelve, hogy 2013 óta ez a legtöbb az országban. Michele Taylor amerikai nagykövet elmondta, hogy számos őrizetbe vett kínzásról és szexuális erőszakról számolt be.

Hírdetés

„Az iráni hatóságok folytatják az emberi jogi aktivisták, újságírók, a vallási kisebbségek és a rendszert bírálók megfélemlítését és őrizetbe vételét – tette hozzá Taylor, akinek véleményét a többi között az Egyesült Királyság, a balti országok, egyes latin-amerikai országok, továbbá az Európai Unió nagykövete is osztotta. Oroszország, Fehéroroszország, Venezuela, Kuba, Észak-Korea és Szíria mindazonáltal támogatásáról biztosította Teheránt, a kínai nagykövet pedig elismeréssel szólt arról, hogy „Irán az utóbbi időben nagy erőfeszítést tett az emberi jogok érvényesüléséért”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »