Az én focim: Jó estét, jó szurkolást!

Az én focim: Jó estét, jó szurkolást!

Az Európa-bajnokság csütörtöki napja kiélezett összecsapásokat hozott, a legtöbb szem Eriksen drámája után a dán-belga rangadóra szegeződőtt, de további érdekes összecsapásokat rendeztek a torna hetedik játéknapján.

Újabb három csoportmérkőzéssel folytatódott a tizenegy ország tizenegy városának közreműködésével megrendezendő Európa-bajnokság. A csütörtöki meccsnap ukrán-észak-macedón meccsel indult a román fővárosban, melyet a szurkoló szemével nézve egy döntetlen szagúra tippeltem volna.

Az ukránok az első csoportkörben a hollandok ellen, az Eb egyik legjobb meccsét játszották. A csoportmeccsek első köre után a tétet fokozta az tény, hogy mindkét csapat vereséggel kezdte a tornát.

A mérkőzés előtt a bukik az ukránok győzelmét jósolták, amit Sevcsenko legényei az első félidőben meg is erősítettek és kétgólos előnybe kerültek.

Az osztrákok ellen az észak-macedónok közel voltak a bravúrhoz, mint ahogy az ukránok is a hollandok ellen. Küzdeni akarásból jelesre vizsgáztak a balkániak, de az égiek nem voltak velük ezen a délutánon. Mindenképpen dícséretet érdemelnek a macedónok, hogy kétgólos hátrány után sem adták fel és sikerült visszajönniük a meccsbe. A szépítés után valósággal tűzbe jöttek, ami után Sevcsenko arra kényszerült, hogy egy  merészet húzzon, és lekapta a két ukrán gólszerzőt. Azt gondolom, nem ez volt az Eb legjobb meccse, de nem okozott csalódást, küzdelmes kis összecsapással és újabb két kihagyott büntetővel.

A nap legjobban várt mérkőzése a belga-dán derbi volt, amely Christian Eriksen-ről is szólt, akit a  nyitókörben kellett újraéleszteni.

A találkozó nagy kérdése az volt, Eriksen kiválása mennyire fogja vissza a dánokat. 99 másodperccel a kezdő sípszó után hathatós válasz érkezett a dánok részéről Poulsen góljával. Az élet mindennél többet ér, azt ez a mérkőzés is megmutatta, mikor egy perc erejéig megállt a játék Eriksen tiszteletére, aki élete legnagyobb csatáját nyerte meg a finnek elleni mérkőzésen. A koppenhágai Parken Stadionban felállva tapsoltak a szurkolók, játékostársak, sportvezetők egyaránt, és az egész világ ezzel is jelezve az összetartozás erejét, mert a foci sokkal több, mint játék.

Hírdetés

A belgákat a torna egyik esélyeseként tartanak számon, Martinez mester remek kerettel dolgozhat, világsztárok sokaságával. Nem meglepő, hogy komoly fejtörést okozott a spanyol szakembernek, kit is állítson a kezdőbe.

A kiöregedő kulcsemberekből összeállított belga aranygeneráció talán utolsó nagy dobbantása lehet ez a torna, így a várakozás óriási, kérdés, ez mennyire ró nagy nyomást a belga sztárok vállára.

A dán válogatott Eriksenért is játszott a belgák ellen, a társak óriási harci kedvvel szívüket lelküket kitették a fergeteges szurkolóközönség előtt a dán fővárosban. A skandinávok nagy elánnal kezdtek, ami egy gyors gólt eredményezett. A dánok kis szerencsével több gólt is szerezhettek volna, de be kellett érniük egyetlen találattal, ami végül kevésnek bizonyult, többek között Kevin de Bruyne vezérletével fordítottak a vörös ördögök. A belgák túlélték az első félidőt, majd negyedóra foci is elég volt a fordításhoz, persze kellett ehhez a jó érzékű csere is De Bruyne és Witsel beállításával. Először fordult elő a kontinenstorna történetében, hogy két győzelemmel kezdte az EB-t Belgium.

„Jó estét, jó szurkolást!” Ki ne emlékezne erre a legendás mondatra, és igen az idő elszáll, de az emléke megmarad, tegnap volt már 18 éve annak, hogy itt hagyott minket a legendás kommentátor Knézy Jenő.

A csütörtöki esti főműsort a holland-osztrák mérkőzés szolgáltatta. A két ország himnusza, így egymás után nagyon ismerősen csengett, ekkor jutott eszembe igen az F1-ből a Red Bull holland versenyzője Max Verstappen győzelmei után csendül fel hétről hétre a két ország himnusza, jó eséllyel már hétvégén is a Francia Nagydíjon, halkan megyjegyzem, jobban örülnék egy monacói és olasz kombinációnak.

A házigazda narancsmezesek lendületesen kezdtek ezúttal is a holland legendáról Johan Cruyff-ról elnevezett amszterdami arénában, ami után újabb gyors gólt szolgáltatott a játéknapon.

A sógoroknak nem volt szerencséjük, David Alaba belépője után az izraeli bíró sporttárs továbbot intett ugyan, a nagy testvér azonban minden lát és a VARsors megbüntette az osztrákokat egy ellenük befújt büntetővel, egy kis videózgatás után.

A hollandok nem görcsöltek rá és nem ültek rá az eredményre, sorjára érkeztek a holland helyzetek, az osztrákok pedig nem tudtak élni a kevés lehetőségeikkel. A komoly iram a végéig kitartott, a hollandok végül bebiztosították győzelmüket, s ezzel biztossá volt csoportgyőzelmük. 

A holland csoportgyőzelem után bizonyossá vált, hogy a francia és portugál válogatott után újabb komoly játékerőt képviselő válogatott lép pályára Budapesten a Puskás Arénában a nyolcaddöntőben, már csak az a kérdés, ki lesz az Oranjes ellenfele a fővárosunkban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »