Az emberi butaság karácsonykor sem pihen

Az emberi butaság karácsonykor sem pihen

A Fridays For Future (szabad fordításban körülbelül ‘Péntekkel a jövőnkért’, továbbiakban FFF) zöldmozgalom Svédországból indult, 2018 nyarán egy azóta világsztárrá avanzsált (más értelmezésben azzá píárosított) furcsa kislány, Greta Thunberg a svéd parlament lépcsőin felmutatott egy táblát, rajta a felirat: „Iskolasztrájk a jövőnkért”.

Az elmúlt másfél évben az FFF mozgalom gyakorlatilag az egész világon elterjedt. Európa számos nagyvárosában, például Pozsonyban vagy Budapesten is megjelent, leányszervezetek sokasága alakult mindenfelé.

Hírdetés

A mozgalom egyik leghangosabb leágazása, a német FFF egy különösen csúnya píárbaklövésbe futott bele a minap. Hivatalos twitter-oldalukon tették fel a költői kérdést, „minek szólnak hozzánk a nagyszüleink minden évben? Nemsokára úgysem lesznek már velünk!”.

Egy lázadó tizenéves szájából is minimum ciki, a magát társadalmi mérnökösködésre felkent szervezet szájából pedig egyenesen botrányos fenti kijelentés Németországban is nagy port kavart. Meglepő módon ez még a helyi, igen liberális twitter-közösség számára is sok volt, számos német politikus pedig, kihasználva a kihasználandót, igen élesen kritizálta a „sötétzöld” mozgalmat. A kereszténydemokraták (CDU) annak örültek, hogy a német fiatalok döntő többsége egy emberként ítélte el az ostoba kijelentést, az FFF-hez közel álló zöldpártiak finoman annyit mondtak, tapasztalataik szerint a nagyszülőket igenis érdekli unokáik és a bolygó jövője.

A mozgalom sajtósai eleinte igyekeztek elviccelni a posztot, mondván csak egy szerencsétlen tréfáról van szó, amellyel a klímaharc és a karácsony közti hasonlóságokat igyekeztek bemutatni, de néhány órával később, látva a közvélemény felháborodását, hivatalos bocsánatkérést tettek közzé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »