Az első világháború óta először csökkent Ausztrália népessége

Az első világháború óta először csökkent Ausztrália népessége

Az első világháború óta először állt be csökkenés Ausztrália népességében, az ország statisztikai intézetének erről szóló, csütörtökön közzétett jelentése a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárral indokolja a népességfogyást.

Az adatok szerint 2019 és 2020 szeptembere között mintegy 85 ezer bevándorló érkezett az országba: ez kevesebb, mint máskor az egy hét alatt érkező turisták száma.

Hírdetés

Phil Browning, az intézet vezetője azt mondta, utoljára 1916-ban fordult elő népességfogyás az országban.

Az ország 2020 tavaszán zárta le határait, hogy megakadályozza a járvány terjedését, és a rendelkezés értelmében – néhány kivételtől eltekintve – csak ausztrál állampolgároknak engedélyezik a beutazást. Ausztráliának az elmúlt hónapokban sikerült visszaszorítania a járványt – szakértők szerint elsősorban a kontaktkutatásnak köszönhetően -, ennek nyomán pedig több korlátozást feloldottak. Elemzők ezért úgy vélik, az ausztrál gazdaság az év közepére visszatérhet a járvány előtti szintre, hozzátéve, hogy a gazdasági mutatókban az enyhítéseket követően máris javulás állt be. Rámutatnak arra is, hogy jelenleg körülbelül 13 millió ember rendelkezik munkahellyel, több, mint tavaly márciusban, a járvány kezdetekor.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »