Az előrehozott választás időpontjának fogadtatása

Az előrehozott választás időpontjának fogadtatása

Zuzana Čaputová államfő nem nevez ki hivatalnokkormányt és elfogadja a parlament előrehozott parlamenti választással kapcsolatos döntését – tájékoztatta a TASR-t Martin Strižinec elnöki szóvivő.

„Mivel a parlament döntése január végéig megszületett, bár megint csak az utolsó pillanatban, egyelőre nem nevezek ki hivatalnokkormányt” – jelentette ki az államfő. A parlament döntése szerinte elkerülhetetlen következménye volt annak, hogy a törvényhozás decemberben megvonta a bizalmat a kormánytól, így nincs felhatalmazása a választási ciklus végéig irányítani az országot.

„De szeretnék figyelmeztetni, hogy ha kudarcot vall Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya, kész vagyok bármikor hivatalnokkormányt kinevezni az előrehozott választásig” – tette hozzá az államfő.

***

A parlamenten kívüli KDH elfogadja a parlament előrehozott választással kapcsolatos döntését, és “kész megszüntetni a káoszt, a zűrzavart és a viszálykodást, ami az elmúlt években jellemzi a politikát” – tájékoztatta a TASR-t Lenka Halamová, a mozgalom szóvivője.

Az SNS emlékeztetett, hogy korábbi időpontot szeretett volna, de a szeptemberit is elfogadja. A párt összefogásra szólítja fel az ellenzéket. „Az SNS tárgyalni hívja a Smer-SD-t és a Hlas-SD-t egy közös ellenzéki blokk létrehozása érdekében” – közölte Zuzana Škopcová, az SNS irodavezetője.

„2023. január 31-ére a hatalmi arrogancia megnyilvánulásának napjaként fogunk emlékezni. Mi másnak nevezhetnénk azt a vakmerőséget, hogy a parlament és a lakosság támogatása nélkül akarnak még kilenc hónapig kormányozni” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke.

Az előrehozott választás szeptember 30-án lesz.

***

Hírdetés

Nagyon fontos lesz a választási kampány, a demokrácia megmentéséért fogunk harcolni, de mellőzni kell a populizmust – jelentette ki az előrehozott választás elfogadása kapcsán Igor Matovič, az OĽANO elnöke. Hozzátette, „nagyon jó lenne” elkerülni a populista kampányintézkedések elfogadását.

„Nagyon jó lenne elkerülni a populista kampányt, a 15., 16., 19. nyugdíjak elfogadását, mert a hitelminősítő ügynökségek nagyon gyorsan benyújtanák ezért a számlát, milliárdokat fizetnénk ki mi mindannyian a kamatokra” – mondta újságíróknak Matovič.

Megismételte, hogy 2022 szeptembere óta, amikor távozott az SaS, nyugalom volt a koalíciós tanácsokon. „Igyekszünk fenntartani ezt az egymás közti viszonyt” – tette hozzá. Feltételezi, hogy alkalmanként az SaS-szel is tárgyalni fognak egy-egy javaslatról.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament elé terjesztették azokat a javaslatokat, amelyek az OĽANO választás előtti lakossági ankétjában szerepeltek, Matovič azt mondta, ez a kormányprogram teljesítésének része, amit több mint 90 képviselő megszavazott. „Illik teljesíteni a választási ígéreteket” – tette hozzá.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője megjegyezte, a keddi nap során a volt kormánypártok tartották magukat a megállapodásokhoz és aszerint szavaztak. Szerinte a szeptemberi választási időpontot az SaS javasolta és Zuzana Čaputová államfő is elfogadta.

***

Az ország sorsa múlik az előrehozott választáson. Eldől, hogy ismét a korrupció és a hanyatlás útjára lép-e, vagy küzdeni fog az igazságszolgáltatásért, a szabadságért és a fejlődésért – reagált az előrehozott választás parlamenti jóváhagyására Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, megbízott miniszterelnök-helyettes.

„Az előrehozott választás eddig még soha semmi jót nem hozott az országnak, de ez az egy lehetőség maradt, miután az SaS a Smerrel és a Hlasszal, valamint a szélsőségesekkel megbuktatta a kormányt, és az SaS elutasította egy új kormány támogatását is” – jelentette ki állásfoglalásában Remišová.

„A politikusok döntő többsége legfeljebb néhány hónappal gondolkodik előre, esetleg a szociális segélyek emelését javasolja. Válságos időkben természetesen szükség van a szociális támogatásokra, de az energiaválság fokozatosan véget ér, az infláció mérséklődik, a politika nem szólhat örökké a válságokról” – tette hozzá.

Remišová leszögezte, hogy a pártjának sikerült megreformálnia az uniós alapok felhasználási rendszerét, csökkenteni a bürokráciát, és jó állami IT-szolgáltatásokat bevezetni. „Viszont a kormányon belüli személyes konfliktusok és veszekedések miatt több dolog nem sikerült” – tette hozzá Remišová.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »