Az élő ponty árusítása nem humánus. Íme, négy ok, hogy miért

Az élő ponty árusítása nem humánus. Íme, négy ok, hogy miért

Annak ellenére, hogy Szlovákiában hagyomány az élő ponty vásárlása, nem humánus. A halak, köztük a pontyok, nem rendelkeznek elegendő védelemmel – tájékoztatott az Emberi Haladás sajtóközleményében.

Éheztetés, merítőháló és kádak

Az első probléma az éheztetés. A pontyok télen, természetes környezetükben is csökkentik a táplálékfelvételüket, de ekkor látens hibernált állapotba kerülnek. Éheznek, ami súly- és húsvesztéssel jár. Tehát élő ponty vásárlásakor a vásárlók kevesebb, gyengébb minőségű húsért fizetnek. Egy 2–5 kilós ​​halat mindenki haza tud vinni egy kiskereskedelmi üzletből vagy piacról. Viszont a 14 vagy 20 kilós ponty már nem annyira vonzó a vásárlók számára, és a szállítás sem lenne egyszerű.

A második probléma a merítőháló. A merítőháló használata stresszt okoz a pontyok számára, károsítja a bőrön lévő védőnyálkahártyájukat, és sérüléseket is okozhat.

A harmadik probléma a kád, amelyben elfogyhat az oxigén, így a pontyok elpusztulhatnak. A víz áramlása gyakran nem elegendő, ami a víz elsavasodását okozza, és így veszélyes hatással van a halakra. További negatívum a tartályok nem megfelelő mélysége, mivel a pontyok természetes közegben a víz alján élnek. A pontyok hólyagjuk és hallószerveik miatt különösen érzékenyek a túlzott zajra és vibrációra.

Hírdetés

Az élőlények szállítása egy további probléma és a fokozott stressz tényezője. A közlekedési stressz a halak, emlősök és madarak stresszének egyik legsúlyosabb fajtája.

Szenvedés szakszerűtlen kezelés miatt

Leölés előtt el kell kábítani a pontyot, nehogy a leölés teljesen eszméleténél történjen. Ez különösen fontos a halaknál, mert a kopoltyúk elvágása után néhány percen belül elvéreznek, ami alatt nagy szenvedést élnek át. Ponty vásárlásakor a vásárlók nem bizonyítják, hogy rendelkeznek a hal gyors és hatékony elkábításához és leöléséhez szükséges szakértelemmel, így a pontyok szakszerűtlen kezeléssel és leöléssel fejezhetik be életüket, ami további szenvedést okoz számukra.

A Szlovák Köztársaság akvakultúra-fejlesztésének 2030-ig tartó stratégiai terve szerint lehetőség nyílik a többletfeldolgozó kapacitás kihasználására és a hal élve történő értékesítésének leállítására.

Tavaly Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója az élő halak értékesítése kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az emberek érezzenek együtt a halakkal, hiszen a pontyok már a szállítás során is szenvednek. Hozzátette: a ponty ugyan hagyomány, de az nem hagyomány, hogy élőnek kell lennie.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »