Az elnök- és alelnökválasztást is előre leosztották a Jobbikban: Szávay már órákkal a szavazás előtt tudta, kik lesznek a befutók, és hány szavazatot kapnak

Nemcsak az elnökválasztást, az alelnökválasztást is előre leosztották a Jobbikban. A Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint Szávay István már órákkal a szavazás előtt tudta, kik lesznek az alelnökök, és hogy hányan fognak szavazni rájuk a májusi tisztújító kongresszuson. Megjósoltuk előre, bár nem olyan "tűpontosan", mint Szávay István tette a tisztújító kongresszuson: az újabb hangfelvételek miatti előremenekülés volt a jobbikos képviselő lemondása. A felelősség kérdésköre itt csupán úgy kerül a képbe, hogy Szávay nem akar gátja lenni a balliberálisokkal való összefogásnak, illetve a Heller Ágnes-félék törzse számára továbbra is elfogadható legyen a Jobbik.

A Jobbik kongresszusára érkeztek a képviselők május 12-én. A választási kudarc után Vona Gábor távozott a párt éléről, ezért kellett tisztújítást tartani. Az alelnökökről délután 2 óra körül kezdődött a szavazás, a következő, a Hír Tv birtokába került hangfelvétel még délelőtt készült, a háttérben még Szabó Gábor kongresszus elején tartott nyitóbeszéde hallatszik.

– Szávay István: Volner, Z. Kárpát, Apáti, Hegedűs, Stummer, Bana. Ez lesz a sorrend.
– X: Ba..d meg, csak elmegyek veled totózni.
– Y: Bana Tibi bekerül?
– Szávay István: Be, nagyon remélem. Elég sokat dolgoztam rajta.

A hangfelvétel szerint Szávay István már órákkal a szavazás előtt tudta, hogy kik lesznek az alelnökök és azt is, hogy nagyjából hány szavazatot kapnak majd. Ahogy fogalmazott: sokat dolgozott ezért az eredményért.

– Szávay István: Két hete ezen dolgozok, tűpontosan belőttem, hogy mi lesz.
– Y: Ezt hogy fa…mba lehet tűpontosan belőni?
– Szávay István: Úgy, hogy kurva sok telefont intéztem. Volner meg fogja kapni a szavazatoknak körülbelül a 70-75 százalékát, a Z. Kárpát kb 65-öt, az Apáti és az Enikő 50-55-öt…
– Y: Az Apáti és az Enikő biztos, hogy bekerülnek szerinted?
– Szávay István: Fix! Mondom, hogy ez lesz az eredmény, hidd már el!

És így is lett: 14 indulóból az a hat nyert, akit Szávay előre megmondott és nagyjából a számok is stimmelnek. A sok telefonálás meghozta az eredményt, Volner Jánosra adott szavazatokat valóban tűpontosan lőtte be Szávay, de Z. Kárpát, Apáti és Hegedűsné még több szavazatot is kapott, mint amit a politikus várt.

Hírdetés

Az elnökválasztást is telefonos rábeszélésekkel manipulálhatták. Még nyáron került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen egy jobbikos vezető a pártigazgató nevében pénzt ajánl a küldötteknek, hogy Sneider Tamást támogassák a tisztújításon. Szabó Gábor állítólag azzal is megzsarolta a tagságot, hogy nem vállalja a pártigazgatói posztot, ha Toroczkai lesz az elnök.

A tisztújításon Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton mellett Toroczkai László és Dúró Dóra jelentkezett a vezetésért, de Toroczkaiék végül szoros versenyben, 42 szavazattal alulmaradtak Sneiderékkel szemben. Toroczkai már akkor jelezte: a tisztújítás alatt erős ellenszélben kellett versenyezniük, hiszen a pártvezetés végigtelefonálta az alapszervezeteket, hogy ne rá, hanem Sneiderékre szavazzanak – hangzott el a Hír Tv műsorában.

Felelős döntés havi 400 ezerért

Mint emlékezetes, múlt héten Szávay, Sneider, Gyöngyösi, Jakab és Mirkóczki is azt mondták, hogy le van zárva a "heftiferdítő ügy", ehhez képest ma lemondatnak egy képviselőt… Komolytalan vezetők komolytalan pártban. Vajon milyen külső erő mondatta le Szávayt?

És persze azt is vegyük számításba, ha már felmerült a "felelős döntés" kérdésköre, hogy ahol a Duna-parti cipőkbe köpő Kulcsár Gergelyt is (egyedüli Jobbik-képviselőként) ha nem is indították újra, de megkapja cserébe a havi 400 ezres fizetést a pártalapítványtól, úgy Szávay István is számíthat ere.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »