Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről

Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről

A Füleki Vármúzeum régészeti szempontból kifejezetten termékeny éveket tudhat maga mögött. A vár és a váralja területén folytatott ásatásoknak köszönhetően értékes tudnivalók kerültek napvilágra tájunk történelméről, amelyeket a múzeum munkatársai nemcsak a szakmai, hanem e kiállítás által a laikus közönségnek is be szeretnének mutatni.

Az intézmény régésze, Vozárová Bianka válogatást készített a vár és környékének legértékesebb leleteiből. Ezek szolgáltak alapul Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről című időszaki kiállításhoz.

A kiállítás további célja a régészet mint tudományág népszerűsítése.

A látogatók betekintést nyerhetnek a régészek munkakörébe, valamint a terepen végzett tevékenységeikbe, sőt, az ásatásokon készült fotók segítségével és a lelethelyzetek rekonstrukciói által tanulmányozhatják azok különféle fajtáit, és megismerkedhetnek a dokumentálás formáival is (leírás, rajz, fénykép).

Hírdetés

A régészeti lelőhelyek egyedi információkkal szolgálnak az adott területről, ez oknál fogva felettébb fontos az aprólékos megvizsgálásuk. Kimeríthetetlen forrásai a múltbeli életmóddal kapcsolatos új ismeretek megszerzésének, és nagyban kiegészítik a történelmi összefüggéseket. A régészet és a múzeumi munka egybefonódása tökéletes feltételeket teremt a leletek nagyközönség előtti bemutatásához, aminek célja a kulturális örökséghez és az emberiség történelméhez való kötődés erősítése.

Látogassák meg a Füleki Városi Honismereti Múzeumot április 28. és július 31. között, és ismerkedjenek meg Fülek helytörténetével. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára is, melyre 2022. április 28-án, 16:30 órakor kerül sor.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »