Az életért, Jézust követve – Végzős orvostanhallgatók hálaadó szentmiséje a szegedi dómban

Az életért, Jézust követve – Végzős orvostanhallgatók hálaadó szentmiséje a szegedi dómban

A Szegedi Tudományegyetem ötödéves orvostanhallgatói adtak hálát az elmúlt évekért május 7-én a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség által szervezett szentmisén a szegedi székesegyházban. A misét Bese Gergő mutatta be.

A szentmisén elhangzott evangéliumi rész, Máté meghívása (Mt 9,9–13) kapcsán a prédikációban az isteni gyógyítás teljes személyt átformáló erejéről beszélt Bese Gergő, kiemelve, hogy mennyire fontos az ember személyével nemcsak fizikailag foglalkozni (testi gyógyítás), hanem kedves, apró gesztusokkal a lelki épülését, megújulását is szolgálni.

Az orvosi, a tanári, a papi olyan hivatások, amelyekkel embertársai épülését szolgálhatja az elhívott. Ezen szakmáknak csak a másikért való létezés és munkálkodás lehet a gyújtópontjában. Mindehhez Isten ad kegyelmet és megfelelő alázatot, így az ember képes lehet  követni a Szentlélek indíttatásait és azok által haladni az úton. Emellett kiemelte az élet védelmének és az a melletti kiállásnak a fontosságát:

A szentbeszéd után az ötödévesek imája hangzott el, akik hivatásukért, céljaikért, a szolgálatért imádkoztak. A hallgatók egy-egy gyertyát is kaptak, amely önmagukat mint lámpásokat jelképezi a világban. Bese Gergő ehhez kapcsolódóan arra bíztatta őket, hogy merjenek világítani a világban, ott, ahol feladatukat, hivatásukat végzik.

Hírdetés

A szentmisén a zenei szolgálatban a Szent Imre Szakkollégium hallgatói működtek közre.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szent Imre Szakkollégium közössége

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »