Az elemzők szerint nem kell aggódni a gázellátás miatt

Az elemzők szerint nem kell aggódni a gázellátás miatt

Szlovákiában állítólag nincs ok aggodalomra a földgázellátás miatt, legalábbis az Adatok pátosz nélkül elemzői szerint. Állítják, hogy az európai földgáztározókban rekordmennyiségű, 110 milliárd köbméter földgázt halmoztak fel.

„Immár a téli időszaknál tartunk és a tározókban lévő gáz felhasználása helyett azok még mindig töltődnek“ – hangsúlyozták az elemzők a közösségi hálón. Az agsi.gie.eu weboldal adatainak tanúsága szerint Szlovákia tározóiban több mint 36 terrawattóra földgáz van, ami 99 százalékos töltöttséget jelent.

„Immár közelebb vagyunk a télhez, s más 98 milliárd köbméternyi gázzal rendelkezni október végén és megint más 110 milliárd köbmétert biztosítottnak tudni két héttel később“ – mutattak rá az elemzők.

Hírdetés

Az orosz gázszállítás leállítása több európai uniós tagországba, köztük Szlovákiába is, az elemzők szerint eddig nem tűnt reálisnak. A veszély jelenleg is fennáll, de a szállítmányok érkeznek. A Török Áramlaton és a Transgas (Ukrajna) vezetéken keresztül napi közel 75 millió köbméter gáz érkezik, ez heti félmilliárd köbmétert jelent.

„A téli gázszezon, azaz április végéig már kevesebb mint hat hónap van hátra, számoljuk a napokat. S az idei téli gázárak az előző évinek a felét sem érik el“ – tették hozzá, s annak a 6 terrawattóra olcsó gáznak a felhasználására biztatnak, melyet Szlovákia a csehországi Dolní Bojanovice tározóiban tartalékol.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »