Az egység a Lélek ajándéka – A pápa fogadta a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus küldöttségét

Az egység a Lélek ajándéka – A pápa fogadta a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus küldöttségét

Szent Péter és Pál ünnepe alkalmából fogadta Ferenc pápa a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus küldöttségét június 29-én Rómában. A keresztények teljes egysége, a primátus és a szinodalitás, valamint az ukrajnai béke álltak a Szentatya beszédének középpontjában.

A hagyománynak megfelelően Bartholomaiosz pátriárka Szent Péter és Szent Pál ünnepére, június 29-re elküldte képviselőit Róma főünnepére, idén Jób pisidiai érsek vezetésével. (Viszonzásképpen az ortodoxok kiemelkedő liturgikus ünnepén, Szent András napján, november 30-án szentszéki küldöttség látogat a konstantinápolyi patriarkátus szertartásaira.)

A Konstantinápolyi Patriarchátus küldöttségéhez intézett beszédében Ferenc pápa örömmel állapította meg, hogy a katolikus és ortodox egyházak közötti teológiai párbeszédért létrehozott nemzetközi vegyesbizottság 15. ülése gyümölcsözően zárult le Alexandriában, II. Tódor görög ortodox pátriárka meghívására. Fontos eredmény, hogy sikerült közös olvasatot találni arra, hogyan fejlődött Keleten és Nyugaton a szinodalitás és a primátus kapcsolata a második évezredben. Anélkül, hogy a múltban ragadnánk, olyan megoldást kell találnunk a primátus gyakorlásának kérdésére, amely a szinodalitás összefüggésében szolgálja az Egyház egységét, egyetemes szinten – hangsúlyozta a Szentatya. – Nem elképzelhető, hogy Róma püspökének kapcsolata egyházmegyéjével és a katolicitással kiterjeszthető legyen az ortodox közösségekre. Amikor Isten segítségével megvalósul a teljes egység a hitben és a szeretetben, Róma püspökének szolgálata a primátus és a szinodalitás elválaszthatatlan kapcsolata alapján működhet majd.

Ne feledjük, hogy az egység a Szentlélek ajándéka, a testvéri szereteté, nem pedig engedmények és kompromisszumok eredménye a hívő közösségek részéről – figyelmeztet a pápa. – A Szentlélek hangolja össze a különbözőségeket anélkül, hogy összemosná azokat.

Hírdetés

Imádkozzunk a Lélekhez. Osszuk meg testvérként a szívünkben lakozó fájdalmat, örömet, fáradságot és reményt – buzdította a konstantinápolyi küldöttséget a pápa. – Összekötnek minket az aggodalmak is, így a szenvedő Ukrajna kérdése. Minden háború szörnyűség, pusztítás a népek, a családok, gyermekek, idősek, kivándorlók és a teremtett világ számára is; gondoljunk csak a Nova Kahovkai gátra. Krisztus tanítványaiként nem törődhetünk bele a háborúba, kötelességünk együtt dolgozni a békéért, amely elsősorban az Úr ajándéka.

Az evangélium tanítása szerint a béke az ember szívében születik. Akadálya a bennünk gyökerező rossz: a hatalom, az önös érdekek egyéni, közösségi, nemzeti és vallási szinten. Ezért kéri tőlünk Jézus a szív megtérését. A bezárkózás és önzés helyett Isten stílusára van szükség: a szolgálatra és a lemondásra. Ha ezt megéljük, akkor a keresztények növekednek a kölcsönös szeretetben, és segítségére lesznek a megosztottságtól és széthúzástól szenvedő világnak – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »