Az egyiptomi elnök telefonon beszélt török és szíriai kollégájával

Az egyiptomi elnök telefonon beszélt török és szíriai kollégájával

Az egyiptomi elnök telefonon beszélt török és szíriai kollégájával Mészáros Richárd2023. 02. 07., k – 19:50

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden felhívta telefonon török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant, hogy részvétét nyilvánítsa és támogatásáról biztosítsa a több ezer halálos áldozattal járó földrengés után – közölte az egyiptomi elnökség kedden. Szíszi beszélt a szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal is.

Egyiptom és Törökország kapcsolatai a közelmúltban javultak az évek óta tartó rossz viszony után. A diplomáciai kapcsolatok azóta voltak feszültek, hogy 2013-ban Szíszi irányította az egyiptomi hadsereg főparancsnokaként Mohamed Murszi akkori államfő megbuktatását, akit viszont Erdogan erősen támogatott. Murszi a Muzulmán Testvériség jelöltjeként lett elnök.

Az egyiptomi államfő szóvivőjének tájékoztatása szerint Szíszi Aszadnak azt mondta: elrendelte, hogy humanitárius segítséggel minden lehetséges módon támogassák Szíriát.

Előző nap az egyiptomi és szíriai diplomácia vezetője találkozott, és akkor Kairó „sürgősségi humanitárius segélyt” ígért, anélkül, hogy részleteket közölt volna erről.

Hírdetés

A szíriai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Aszad elnök megköszönte Egyiptomnak a segítséget, amely – Damaszkusz szerint – tükrözi a két ország és a két nép közötti testvéri kapcsolatokat.

Az Al-Ahram című egyiptomi állami napilap szerint ez az első eset, hogy a két elnök Sziszi 2014-es megválasztása óta felhívta egymást, miközben a szíriai elnök diplomáciailag továbbra is elszigetelt.

A kapcsolatok azonban soha nem szakadtak meg Kairó és Damaszkusz között a szíriai háború ellenére sem, amelyet a Hoszni Mubarak elnököt Egyiptomban megbuktató arab tavasz után a 2011-es szíriai rezsimellenes tüntetések leverése váltott ki.

Több mint hat éve, 2016-ban Kairó támogatta az ENSZ-ben a Szíriáról szóló orosz határozatot, kockára téve ezzel a legfontosabb szövetségesével, Szaúd-Arábiával való kapcsolatait.

Röviddel ezután a szíriai biztonsági erők legfőbb tisztviselője, Ali Mamluk tábornok meglepetésszerű látogatást tett Kairóban, amely az első nyilvános külföldi látogatás volt a szíriai háború 2011-es kezdete óta. Látogatását később, 2018-ban megismételte.

Egyiptom mindig is politikai megoldás mellett érvelt Szíriában, anélkül, hogy valaha is említést tett volna Aszad sorsáról, akinek távozása a hatalomból már régóta elengedhetetlen feltétel volt több arab ország számára.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »