Az egyházmegyei Karitász koordinálja a menekülőknek való segítségnyújtást a Pécsi Egyházmegyében

Az egyházmegyei Karitász koordinálja a menekülőknek való segítségnyújtást a Pécsi Egyházmegyében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) február 25-i felkérését követően a Pécsi Egyházmegyei Karitász is megkezdte az Ukrajnából Magyarországra érkező menekülők megsegítését támogató feladatok koordinálását. A segítségnyújtás lehetőségeiről Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató tájékoztatása alapján közlünk részleteket.

Az MKPK állandó tanácsa felkérte és megbízta a Katolikus Karitász szervezetet, hogy az állami szervekkel és más segélyszervezetekkel együttműködve vegyen részt az ellátásukban.

A Pécsi Egyházmegye területén az illetékes egyházmegyei Karitász szervezi meg és koordinálja a segítségnyújtás folyamatát, hogy a felajánlások, adományok és egyéb konkrét segítségnyújtások célzottan a megfelelő helyre tudjanak eljutni és a leghatékonyabban tudjunk segíteni a krízishelyzetbe került embertársainknak.

A Pécsi Egyházmegyei Karitász tevékenysége:

A pécsi raktárukat felkészítették az adományok befogadására. Önkéntesek jelentkezését várják az adományok kezelésére, rendszerezésére. Az adományokat eljuttatják a célzott területekre.

Az első Pécsről induló segélyszállítmány kedden jutott el a térségbe: ásványvíz, azonnal fogyasztható, csomagolt élelmiszerek, konzervek, tisztálkodási eszközök, pelenka, takarók, pokrócok voltak a szállítmányban.

Elkezdték a felkészülést a területükre érkező menekültek befogadására és hosszabb távú ellátására is. Mivel ezt a folyamatot az állami szervek koordinálják, a Karitász velük együttműködve tud ezen a területen feladatot vállalni. Ezt a Megyei Védelmi Bizottság koordinálja. Pécs városában étkeztetést, adományok megszervezését és önkéntesek mozgósítását vállalták.

A plébániai karitászcsoportokat segítve egységes segítségnyújtást szerveznek, továbbá ahol nincs karitászcsoport, de szívesen kapcsolódnak ehhez a feladathoz, azokat a helyi közösségeket is bekapcsolják a folyamatba.

Hírdetés

Plébániai és helyi közösségek segítségnyújtása:

Plébániák, plébániai karitászcsoportok, közösségek helyi szinten tudnak tartós élelmiszert és tisztálkodási szereket gyűjteni. Érdemes a helyi önkormányzatokkal egyeztetni és az adott helyeken akár kibővíteni a gyűjtést. Amire elsősorban szükség van: konzervek, bébiétel, melegíthető tartós élelmiszerek, lekvár, méz, gyümölcslé, azonnal fogyasztható, csomagolt élelmiszer vagy egyéb, hűtést nem igénylő tartós élelmiszerek, továbbá pelenka, higiéniai törlőkendő, kézfertőtlenítő, szappan, papír zsebkendő, illetve pokróc és hálózsák (tiszta, kimosott állapotban!). Ezen adományok összegyűjtése után az egyházmegyei Karitász megszervezi a szállítást és az adományok célba juttatását.

A pécsi karitászközpont elérhetőségei: [email protected], [email protected], tel.: +36 72 532 207

Szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését is várják a hosszú távú segítségnyújtás érdekében. Ezt a felajánlást a Katolikus Karitász erre a célra nyitott csatornáin tudják megtenni: [email protected], tel: +36 (1) 372 0910

Pénzadománnyal is lehet segíteni a munkát. A Katolikus Karitász központi bankszámláján, „Ukrajnai háború” megnevezéssel: Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Telefonos adományvonal a bajbajutottakért: 1356 (egy hívás 500 Ft segítség)

A kialakult helyzetben összehangolt és hatékony közös munkára van szükség, amelynek szervezését a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász végzi az egyházmegye területén.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »