Az Egyesült Államok vallási vezetői karácsonyi fegyverszünetre szólítanak Ukrajnában

Az Egyesült Államok vallási vezetői karácsonyi fegyverszünetre szólítanak Ukrajnában

Az Egyesült Államokban több mint ezer vallási vezetőből álló koalíció nyilatkozatot fogalmazott meg, ideiglenes fegyverszünetre szólítva Ukrajnában. XV. Benedek pápa 1914-es karácsonyi tűzszünetre vonatkozó felhívása nyomán a petíció több mint ezer benyújtója szorgalmazza az ideiglenes fegyverszünetet és az állandó békét célzó tárgyalásokat.

„Mint a hit és a lelkiismeret emberei, akik hisznek a bolygón lévő minden élet szentségében, karácsonyi fegyverszünetre szólítunk fel Ukrajnában.” A petíció benyújtói, akik nagyszámú hívőt képviselnek minden jelentősebb vallási hagyományból, abban reménykednek, hogy az ideiglenes tűzszünet „tárgyalásokon alapuló egyezséghez” vezethet, amely „véget vet a háborúnak, nagymértékben csökkentve az atomháború és a tömegek, akár teljes, megsemmisülésének veszélyét”.

„Az 1914-ben, az első világháború alatt létrejött fegyverszünet szellemében arra ösztönözzük kormányunkat, hogy vállaljon vezető szerepet az ukrajnai háború befejezésében” – olvasható a sajtóközleményben. A nyilatkozat egy korábbi karácsonyi fegyverszünetre utal, amelyet az I. világháború idején kötöttek.

1914. december 24-én – XV. Benedek pápa tűzszüneti felhívására – az akkor a nyugati fronton harcoló német és brit csapatok

Hírdetés

– emlékeztetnek a petíció aláírói. „Ez jelentős példa volt arra, hogy az emberi szellem milyen hatalmas erő lehet, amely felülmúlja a gyűlöletet és a megosztottságot a béke előmozdításában.”

A felhívás megismétli Ferenc pápa az ukrajnai háború kezdete óta számos alkalommal megfogalmazott kérését. A december 21-i szerdai általános kihallgatás végén a pápa aggodalmát fejezte ki az ukrajnai gyermekekért, akik „sokat szenvednek ettől a háborútól”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »