Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak?

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak?

Paul Dolan, a Londoni Gazdasági Egyetem viselkedéstudományi professzora a személyes boldogság problematikáját kutatja. Legutóbb a Hay Fesztiválon megtartott beszédében fejtette ki formabontó véleményét a női boldogságról. Kijelentése szerint a legutóbbi felmérések, úgynevezett boldogságindexek azt mutatják, hogy egészen más a valóság, mint amit a közvélekedés gondol a házasság és a gyermekvállalás boldogító hatásáról, mint hagyományos társadalmi sikertényezőkről, merthogy ezek valójában nem teszik boldoggá a nőket.

És ez még nem minden, mert egészen pontosan úgy véli, hogy a felmérések helyes értelmezése azt mutatja, hogy a nőkkel szemben a férfiak jól járnak a házassággal, lenyugszanak, kevesebb kockázatot vállalnak, jól keresnek és egy kicsivel tovább élnek, mint nőtlen társaik. Viszont ezzel szemben a férjezett, gyermeket nevelő nők sokkal jobban ki vannak téve a lelki és fizikai bántalom veszélyének, mint a szingli, gyermektelen társaik.

Dolan több könyvet is írt a témakőrben, amelyekben a következőket állítja:

Hírdetés

Ha mindezt egybevetjük azzal, hogy mennyire erős a nők igénye az elköteleződni kész, családfenntartásra vállalkozó, eltartóképes férfiak iránt, akkor azt érezhetjük, hogy Paul Dolan mondandójában valami nem kerek. Mindeddig azt láthattuk, hogy a népszerűségre törekvő, nőknek szánt társadalomelméleti könyvek egytől egyig arról szóltak, hogy „hová lettek a normális férfiak?” Az ilyen művek azzal keresték a nők kegyeit, hogy jól odamondogattak a férfiaknak, mennyire “gyermeteg, primitív, disznók”, hogy nem akarják kiszolgálni a nők család iránti vágyait. Lássuk például Kay S. Hymowitz „Manning Up” című könyvét. Persze az efféle támadó megközelítés mit sem változtathatott a férfiak attitűdjén, csak olaj lehetett a tűzre az egyre inkább jogfosztó családjogi- és egyre inkább férfigyűlölő társadalmi keretek között.

Úgy tűnik, a korábbi kommunikációhoz képest Paul Dolan most új lelki vigaszt igyekszik kínálni az elkeseredett szingliknek: úgy a legjobb nekik, ahogy vannak. Valószínűleg ezzel mindazok a férfiak is egyetértenek, akik eddig sem siettek a legkevésbé sem feleségül venni őket.

Forrás: A The Guardian cikke


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »