Az Egri Főegyházmegye káplántalálkozója Székesfehérváron

Az Egri Főegyházmegye káplántalálkozója Székesfehérváron

Ternyák Csaba egri érsek egyházmegyéje káplánjaival együtt zarándokolt el augusztus 16. és 18. között a Székesfehérvári Egyházmegye kiemelt szakrális helyszíneire. A székvárosban megtekintették a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontot és Múzeumot, valamint a püspöki palotát, ahol Spányi Antal főpásztor fogadta az érseket és az atyákat.

Sokéves gyakorlat az Egri Főegyházmegyében, hogy az érsek személyesen találkozik a fiatal atyákkal, közösen ismernek meg más egyházmegyéket és szereznek tapasztalatokat a pasztoráció különböző területein.

Különleges alkalom volt, hogy a főpásztorok hívek nélkül, papok jelenlétében mutattak be koncelebrált szentmisét a Szent István király székesegyházban. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök hivatásuk elmélyítésére buzdította a fiatal atyákat, és a hely jelentőségét bemutatva beszélt a Nagyboldogasszony-tisztelet bölcsőjéről, a Szent István-i országfelajánlás jelentőségéről, a Magyar Szent Család tiszteletéről. Az érsek megköszönte Spányi Antal megyéspüspök szívből jövő köszöntését, átadott tapasztalatait, és elmondta, jó látni, hogy az Egyház él Fehérváron, amiről a fejlődés is tanúskodik..

A Székesfehérvári Egyházmegye lelki központjában, Bodajkon Mórocz Tamás plébános fogadta zarándoktestvéreit, ahol a Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyképe előtt mutattak be közös szentmisét. Ternyák Csaba egri érsek beszédében a földi és Égi anya jelentőségét emelte ki a papok életében, amely megerősíti szolgálatukat. Szólt a Szövetség ládájáról, amely az ószövetségi népnek Isten jelenlétét adta, és a templomról, amely a mai embernek ajándékozza az Úr jelenlétét.

„Mi, papok hisszük azt, hogy minden gyengeségünk ellenére bennünk is ott van az Úr.

Isten ajándékozza nekünk jelenlétét, nem mi hozzuk létre, hanem egyedül Ő. Mi csak eszközök vagyunk, hiszen mi, papok is istenkeresők vagyunk, ezért alázattal végezzük szolgálatunkat” – hangsúlyozta az érsek, majd arról beszélt, minden szentség a Szentlélekben jön létre, aki hatékonnyá teszi az evangéliumot és a papok szolgálatát. Jelenvalóvá teszi Krisztust és az Atyát, így lehet a pap is a Szentlélek erejében a Szövetség ládája, és lesz élővé a hite a Lélek által.

Hírdetés

A bodajki kegyhely és a majki kamalduli remeteség felkeresése után a káplántalálkozó Székesfehérvár gazdag szakrális emlékeinek megtekintésével zárult.

Szöveg: Berta Kata

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »