Az egészségügyi tárca utasításokat adott ki a COVID-19 otthoni gyógyításával kapcsolatban

Az egészségügyi tárca utasításokat adott ki a COVID-19 otthoni gyógyításával kapcsolatban

Nyitókép: iStockphoto

Az egészségügyi minisztérium utasításokat adott ki az orvosoknak, a pácienseknek és hozzátartozóiknak a COVID-19 betegség otthoni gyógyításával kapcsolatban.

A szakemberek és a nyilvánosság közvetlenül az egészségügyi tárca weboldalán vagy a www.standardnepostupy.sk honlapon találja meg a módszertani útmutatót. A tárca szerint a dokumentumokat folyamatosan frissítik és átdolgozzák. Emellett létrehozták a www.covidvnemocniach.sk holnapot is, amit elsősorban az egészségügyi dolgozók, a diákok és az intézményi egészügyi ellátást biztosítóknak szántak.

Az egészségügyi minisztérium azt tanácsolja a koronavírusos betegeknek és a hozzátartozóiknak, hogy szerezzenek be oximétert, vérnyomásmérőt és hőmérőt. A tárca továbbá a megfelelő gyógyszerekről és az immunrendszer erősítéséről is közöl információkat. A közzétett anyagban arról is szó esik, hogy mikor kell az orvost, és mikor kell a mentőt hívni.

Az alapvető feltétel a karantén betartása. A páciensnek naponta kétszer kell megmérnie a testhőmérsékletét, a vérnyomását és a pulzusát, a véroxigén szaturációt pedig naponta háromszor. A páciensnek feljegyzéseket kell készítenie az egészségi állapotáról, hogy arról tájékoztatni tudja az orvosát vagy a mentősöket. Ezenkívül a páciensnek egy összesírást is késztenie kell azokról a gyógyszerről, amelyeket szed.

Hírdetés

Helyes táplálkozás és az egészségi állapot ellenőrzése

A páciensnek könnyű és kiegyensúlyozott táplálkozást kell folytatnia, a étlapjáról nem hiányozhatnak a zöldségek és a gyümölcsök. Fontos a folyadékbevitel megemelése és a pihenés. Amennyiben a páciens úgy érzi, hogy tele van az orra és fáj a torka, a gyógyszertárban szabadon kapható orrcseppek és szopogatós tabletták is segíthetnek. A hőemelkedésnél aszpirint, paracetamolt és hasonló gyógyhatású gyógyszereket lehet használni. Amennyiben a páciens köhög, a gyógyszerész megfelelő típusú, szabadon beszerezhető gyógyszert ajánl neki. Az immunrendszert D- és C-vitaminnal, valamint cinkkel lehet erősíteni.

A páciensnek a pozitív teszteredmény után kell tájékoztatnia a körzeti orvosát, illetve akkor, ha a 38 fok feletti láz három napnál tovább tart, és ehhez mellkasi fájdalom, köhögés, rosszabbodó légzés, folyadékbevitel-csökkenés, a vizelet mennyiségének csökkenése és az állapot rosszabbodása párosul.

A mentőket abban az esetben kell hívni, ha a páciens levegőhiánnyal küzd az olyan alapvető aktivitásoknál is, mint a beszéd, telefonálás és az otthoni mozgás. Akkor is mentőt kell hívni, ha folyamatos a mellkasi nyomás, ha a páciens vért köhög, sápadt, kék az ajka, az ájulás szélén áll, szétszórt, elveszíti az eszméletét és az oximéter folyamatosan 92 alatti értéket mutat.

A karantén befejezte után is kapcsolatba kell lépni a körzeti orvossal, és tájékoztatni kell az összes tartós tünetről. A lábadozás módját a betegség lefolyása alapján az orvos határozza meg.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »