Az egészségügyi tárca módosít az oltási stratégián. Előnyben fogja részesíteni a krónikus betegeket

Az egészségügyi tárca módosít az oltási stratégián. Előnyben fogja részesíteni a krónikus betegeket

Nyitókép: TASR

Az egészségügyi tárca meggyorsítaná azoknak az embereknek az oltását, akikre a vírus a legnagyobb veszélyt jelenti. Mindezt az oltással kapcsolatos új, módosított rendelet fogja biztosítani, amely május 1-jén lép életbe.

Az új rendelet előnyben fogja részesíteni a nehéz és közepesen nehéz krónikus betegségben szenvedő pácienseket, illetve azokat a személyeket, akik 70 év feletti pácienseket kísérnek oltásra.

A tárca egyúttal arra kéri a polgárokat hogy amennyiben kísérőként érkeznek az oltóközpontokba, egyelőre még ne kérjék az oltást, mert erre csak az új rendelet érvénybe lépése után lesz lehetőség.

 „Az oltóközpontoknak egyelőre még nincs jogosultságuk ilyen személyek beoltására“

– tájékoztatott Zuzana Eliášová szóvivő.

Az érdeklődők Pfizert vagy Modernát kapnak

A minisztérium szerint a rendelet módosítása után előnyben fogják részesíteni az olyan súlyos krónikus betegséggel rendelkező pácienseket, akiknek a betegsége jelentős mértékben hozzájárulna a COVID-19 nehéz lefolyásához, így ezeket a pácienseket a 70 év felettiek után fogják besorolni.

Hírdetés

A 60 év felettiekkel egy kategóriában fogják sorolni a közepesen nehéz betegséggel rendelkező pácienseket, akiknek a betegsége szintén növeli a nehéz lefolyású COVID-19 betegséget.

Az érdeklődőket a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináival fogják oltani. Amennyiben az oltás iránt érdeklődő személy más vakcinára kap időpontot, mint amilyen a fentebb említett kategóriáknak van meghatározva, az egészségbiztosítóval kell kapcsolatba lépnie.

A krónikus betegséggel küzdő biztosítottak listáját az egészségbiztosító vezet. Az oltás iránt érdeklődőnek a www.korona.gov.sk honlapon krónikus beteg páciensként kell regisztrálnia.

Ezután a rendszer összepárosítja a regisztrációs űrlap adatait az egészségbiztosító adataival. Az időpontokat először a 70 év feletti érdeklődőknek fogják kiosztani, utána a súlyos krónikus betegséggel rendelkező pácienseknek, a következő lépésben a 60 év felettieknek és a közepesen súlyos betegségben szenvedő pácienseknek.

A 70 év feletti személlyel csak egy kísérő érkezhet

Annak érdekében, hogy a népesség legidősebb tagjainak körében felgyorsítsák az oltást, az új rendelet lehetővé teszi a 70 év feletti idős személlyel érkező kísérő beoltását is.

A 70 év feletti idős személyt csak egy személy kísértheti az oltásra, és csak olyan 70 év feletti személyről lehet szó, aki még nem kapta meg a vakcina első adagját, tehát újonnan regisztrált személy.

Az időpontosztásnál mindig az illető korát fogják figyelembe venni, ami azt jelenti, hogy az idősebb érdeklődők mindig előnyt fognak élvezni a fiatalokkal szemben.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »