Az eddigi legértékesebb Einstein-kézirat került elő

Az eddigi legértékesebb Einstein-kézirat került elő

Egy ritka, 54 oldalas kézirat került elő, amelyet Albert Einstein és barátja, Michele Besso mérnök írt közösen. Az értékes dokumentumban a páros Einstein híres általános relativitáselméletének alapjait fektette le. A kéziratot a Christie’s párizsi aukciósház bocsátotta árverésre.

Az árverésnek otthont adó Christie’s szerint a dokumentum várhatóan 2,4 és 3,5 millió dollár (mintegy 800 millió és 1,1 milliárd forint) közötti áron kel majd el, és ezzel potenciálisan a valaha eladott legdrágább Einstein-írásnak számít majd – írja az Origo.

Kétségtelenül ez a legértékesebb Einstein-kézirat, amelyet valaha elárvereztek

– tették hozzá közleményükben az aukciósház képviselői, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A dokumentum részben a tárgya miatt különleges. Valamikor 1913 júniusa és a 1914-es évek korai időszaka között írták. A kézirat Albert Einstein Nobel-díjas elméleti fizikus és közeli barátja, Michele Besso mérnök kísérlete arra, hogy ötletek és elméletek segítségével elmagyarázzanak egy kozmikus rejtélyt (pontosabban, hogy a Merkúr orbitális pályája egy hajszálnyi letért attól a szélességtől, amit Isaac Newton mozgástörvényei megjósoltak), amely végül Einstein relativitáselméletének alapja lett.

A Christie’s szerint a kézirat 26 oldalát Eistein kézírása jegyzi, míg 24 oldalt Besso; és három oldalt ketten, közösen írtak. 

Hírdetés

A gyakori széljegyzetek azt mutatják, hogy mindkettő tudós kommentálta a másik munkáját, ám egy figyelemre méltó esetben Einstein a saját munkáját is kiegészíti. A Christie’s szerint Einstein az egyik oldal margójára izgatottan írhatta azt, hogy „stimmt!”, ami magyarul annyit jelent, hogy „működik!”.

A páros ebben a kéziratban végül nem tudta megmagyarázni a Merkúr pályájának eltérését, ám az általuk kidolgozott egyenletek közvetlenül Einstein általános relativitáselméletének egyenletéhez vezettek, amelyet a mai napig használnak a térbeli objektumok közötti kapcsolatok leírására.

A kézirat ritkasága miatt is kivételes – mondta a Christie’s; az aukciósház szerint Einstein ritkán őrizte meg saját írásainak és levelezéseinek piszkozatait; Besso ezzel szemben megőrizte az Einsteinnel készített munkájának nagy részét az utókor számára.

Bessónak köszönhetően ez a kézirat az egyike annak a két fennmaradt vázlatnak, amelyek az általános relativitáselmélet alapjait mutatják be.

Eistein írásai több százmillió forintnak megfelelő dollárért kelnek el az aukciókon. 

2021 májusában Einstein egy rivális fizikusnak írt, a híres E=mc2 egyenletét tartalmazó levele 1,2 millió dollárért (közel 400 millió forintért) kelt el egy aukción.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »