Az EBESZ szerint a félelem és megfélemlítés légköre alakult ki Oroszországban

Az EBESZ szerint a félelem és megfélemlítés légköre alakult ki Oroszországban

A félelem és megfélemlítés légköre alakult ki Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta, ami az eltérő vélemények elhallgattatásában nyilvánul meg – állítja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy friss jelentésben, amelybe az AFP francia hírügynökség nyert betekintést.

A bécsi székhelyű biztonsági szervezet jelentése szerint az elnyomás 2012 óta fokozatosan erősödött, s mindez az Ukrajna elleni hadművelet nyomán elfogadott törvényekkel csúcsosodott ki.

A több mint 120 oldalas jelentésben az MTI szerint azt írják, hogy

egyebek mellett a civil aktivisták ellen alkalmazott büntetőjogi törvények, erőszak és propaganda vezetett a félelem légkörének kialakulásához.

Példaként azt a jogszabályt említik, amely szerint az orosz hadsereggel kapcsolatos „hamis információk” terjesztése tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ez a szabályozás az EBESZ szerint arra késztette az aktivistákat, újságírókat, ügyvédeket és civil szervezeteket, hogy korlátozzák tevékenységüket, teljesen felhagyjanak munkásságukkal, vagy akár el is hagyják az országot.

A dokumentumban megfogalmazottak szerint ez az üldöztetés „a nyilvánosság előtt zajlik”, miközben gőzerővel működik az állami propaganda. 

Hírdetés

„Egymás után minden szövetségi és regionális bűnüldözési hatóság Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen irányítása alá került” 

– olvasható az EBESZ-jelentésben.

A jelentés szerint Oroszország nem vett részt a vonatkozó vizsgálatban, és nem válaszolt szakértői látogatásokat kérő megkeresésekre.

Jevgenyija Kara-Murza, a bebörtönzött Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró felesége kedden az EBESZ bécsi székhelyén tett látogatása alkalmával felszólította a szervezet tagállamait, hogy támogassák az orosz civil társadalmat. Mint mondta, fontos észben tartani, hogy „az Ukrajna elleni nagyszabású invázió az oroszországi tömeges elnyomás hátterében zajlik”. Jevgenyija Kara-Murza szerint az utóbbi időben már megfigyelhető egy szemléletmódváltás. 

„Már az agymosás áldozatai is tanakodni kezdenek, amikor egy háború, amelynek állítólag három napig kellett volna tartania, több mint hét hónapon át folyik” 

– hangoztatta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »