Az Árszabályozási Hivatal a kormány lépésére vár, a késlekedésre nagyon ráfizethetünk

Az Árszabályozási Hivatal a kormány lépésére vár, a késlekedésre nagyon ráfizethetünk

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) folytatja a jövő évi energia- és vízdíjak jóváhagyását a legsebezhetőbb fogyasztói rétegek számára. Mindeddig több száz díjszabási határozat készült el, a munkát év végére fejezik be. Gondot okoz viszont, hogy csak az energetikai törvény módosításának időben történő alkalmazása teszi lehetővé az állam számára, hogy mérsékelje a szabályozott energiaárak jelentős, de sajnos elkerülhetetlen drágulásának hatásait.

Ha nem kerül sor a kormány rendkívüli intézkedéseinek elfogadására, sok fogyasztó, köztük a háztartások, a közintézmények, nonprofit szervezetek, lakáskezelő társaságok, vállalkozók jövőre az idei energiaárak többszörösét fizetik majd. A villanyenergia terén ez négyszeres, a földgáz esetében több mint háromszoros, a távhő esetén pedig csaknem kétszeres áremelést jelent.

„Készek vagyunk a határozatok és esetenként további rendkívüli intézkedések részleteit megvitatni az általános gazdasági érdekek tükrében. A helyzet 2023-as végleges hatása a fogyasztókra nézve tehát csak a végső ármeghatározás és a rendkívüli állami intézkedések jóváhagyása után válik ismertté, közölte az Árszabályozási Hivatal szóvivője, Radoslav Igaz.

Hírdetés

Ezek mértéke miatt üdvözöljük az energetikai és az árszabályozási törvény nemrég jóváhagyott módosítását, mely hatékony eszközöket teremt a kormány számára a szabályozott energiaárak jelentős drágulásának mérséklésére. Mindehhez természetesen szükséges, hogy ezek az eszközök célzottan és időben érvényesüljenek az érintett fogyasztók számára 2023. január elsejéig“ – fejtette ki az Árszabályozási Hivatal elnöke, Andrej Juris.

Magyarán, ha ez a túlélésével elfoglalt kormány nem lép időben, arra mindannyian keményen ráfizetünk.

(SITA / NZS,Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »