Az árstop kivezetését sürgeti az Agrárgazdasági Kamara

November után decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az uniós tagállamok közül. Helikopterbalesetben meghalt az ukrán belügyminiszter.

A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke kiemelte: a magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes folyamat, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok a magyar termelők rovására egyre több élelmiszernél célozzák az import növelését. A köztestület szerint az élelmiszerárak emelkedésében tapasztalható lassulás lehetőséget nyújthat az árstop kivezetésére. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint is eljött az idő az árstopok kivezetésére. A VOSZ álláspontja alapján az árbefagyasztások feloldása fokozatosan történhet meg, a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét figyelembe véve.

Az élelmiszerárak kiugró emelkedését vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal a kiskereskedelmi láncoknál. A GVH egyebek közt a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével tárja fel a drágulás okait, de az egyedi panaszokat és a piaci jelzéseket is kivizsgálja.

Magyarországon a háztartások elkölthető jövedelme az uniós átlag alig felét érte el 2021-ben. Az Eurostat elemzése szerint a fizetési kötelezettségek levonása után megmaradt összeg, vásárlóerő eltéréssel súlyozott értéke Magyarországon 9.982 pont, míg ugyanez a legjobb eredményt produkáló Luxemburgban 32.132. A sereghajtó tagállamok Románia, Bulgária, Görögország és Magyarország voltak.

November után decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az uniós tagállamok közül, a pénzromlás mértéke 25 százalékos volt – közölte az Eurostat. A végleges adatok alapján a régióban a cseh infláció 16,8 százalékos volt decemberben, míg a lengyel fogyasztói árak 15,3 százalékkal emelkedtek. A szlovák, a bolgár és a román áremelkedés üteme még ettől is elmaradt. Novemberhez képest decemberben az unió 22 tagállamában csökkent az infláció.

Az építőiparban a termelés visszaesését, a megrendelés-állomány csökkenését valószínűsíti az idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Ezeket a várakozásokat azonban a szövetség elnöke, Koji László szerint az idén is elérhető családi otthonteremtési kedvezmény mérsékelheti. Az építőipari cégek jelzései alapján az ágazat teljesítménye 10-15 százalékkal kisebb lehet 2023-ban, mint tavaly volt.

Hírdetés

Megemelték a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást: a korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett januártól a hozzájárulás – erősítette meg a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Nagy-Vargha Zsófia elmondta, az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár. Ugyanez igaz a fiatalok jogosítványszerzésének támogatására is hozzátéve: a sikeres KRESZ vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a húsz év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon, korhatár nélkül élhet a támogatási formával.

Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat. Az Oktatási Hivatal közlése szerint a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok adhatnak számot a tudásukról. Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak.

Csaknem a felére csökkent az új koronavírus fertőzöttek száma a múlt héten a január 11-ei adatokhoz képest. Összesen 886 új esetet regisztráltak, a kór szövődményeiben 51 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 8597-re csökkent. Jelenleg 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. A szennyvízben csökken a koronavírus koncentrációja a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után.

Helikopterbalesetben meghalt az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy a balesetben 14-en haltak meg, köztük egy gyermek, valamint 25-en sérültek meg, beleértve 11 gyermeket. A baleset a Kijevhez közeli Brovariban történt, a helikopter az ukrán belügyi delegációval a fedélzetén egy óvoda és egy lakóház mellett zuhant le, ahol aztán tűz keletkezett. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálja a baleset körülményeit.

Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt. António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum második napján a kihívások között említette a klímaváltozást és az ukrajnai háborút is. Úgy fogalmazott: a csatát éppen elveszítjük a globális felmelegedéssel szemben.

Franciaországban országos sztrájk lesz holnap, tiltakozásul a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. A munkabeszüntetés az előrejelzések szerint jelentős közlekedési fennakadásokat okoz majd, és hatása az oktatásban is erőteljes lesz, miután az általános iskolai tanárok 70 százaléka, a középiskolaiaknak pedig fele csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Magyar animáció is szerepel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Erhardt Domonkos, Szemem sarka című rövidfilmjének premierjét február 16-án vetítik a világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjén


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »