Az aranyhalak tartásának legfontosabb szabályai (X)

Az aranyhalak tartásának legfontosabb szabályai (X)

Ki ne szeretné, ha a mesebeli, “három kívánságot teljesítő” aranyhal hozzá is beköltözne? 

Ugyan a valóságban ez a kis állat nem biztosít számunkra sem örök életet, sem kifogyhatatlan bankszámlát, viszont egy-egy fárasztó nap után nagyon megnyugtató látványt tud nyújtani, miközben békésen úszkál. 

Akvárium vagy tó?

Bár egyesek szerint az aranyhal olyan fajta, aminek a tartására csak egy kerti tó alkalmas, ugyanakkor – a megfelelő körülmények biztosítása esetén – egy akváriumban is jól érezheti magát. Ne feledd, hogy bár a halak nem képesek hangot kiadni, és nehezebb észrevenni, ha valami gond van velük, de ők is tudnak szenvedni, és egy gondatlan gazdi akkor is állatkínzást követ el, ha “csak” a halait nem gondozza megfelelően. 

Egyszóval ha aranyhalat akarsz tartani akváriumban, akkor annak alapvetően semmi akadálya, de csakis akkor vágj bele, ha ideális környezetet tudsz biztosítani számára.

Az akvárium jellemzői

Mivel az aranyhalak az apró díszhalaknál sokkal nagyobbra nőnek (akár a 20 centiméteres testhosszt is elérhetik), ezért méretesebb akváriumra lesz szükségük. Egy 100 literes akvárium nagyjából 2 aranyhal számára elegendő; ha ennél többet akarsz tartani, akkor vagy egy óriási akváriumot kell beszerezned, vagy inkább egy másik, kisebb testű halfajtát válassz. Jó, ha tudod, hogy aranyhalat gömbakváriumban tartani az állatvédelmi törvény értelmében tilos! 

Hírdetés

Persze ahhoz, hogy a halak jól érezzék magukat, az akváriumot úgy kell berendezni, hogy az hasonlítson a természetes élőhelyükhöz. Aljzatként használj nagyobb szemű kavicsot, és ültess növényeket. Amit azonban jó, ha tudsz, hogy az aranyhalak növényevők, vagyis ha nem szeretnéd, hogy előbb-utóbb elfogyasszák a dekorációt, akkor olyan növényfajokat tegyél az akváriumba, amit nem szeretnek: ilyen például a fodroslevelű vízikalász vagy a hólyagos vízikehely.

Ezenfelül természetesen szükség lesz egy légpumpára, világításra, valamint egy szűrőre a Petgurutól.

Az aranyhalak gondozása

Az aranyhalakat naponta kell etetni, viszont csak annyi eleséget adj nekik, amennyit rövid idő alatt elfogyasztanak, és nem kezd el bomlani a vízben. Igen falánkok tudnak lenni, ezért nem csak viszonylag sokat esznek, hanem sokat is ürítenek. Ez pedig a gazdájuk számára annyit jelent, hogy sűrűbben kell gondoskodni a vízcseréről. 

Ilyenkor körülbelül a víz harmadát távolítsd el, majd tölts a helyére tiszta vizet. A víz mindenképp klórmentes legyen, így ha csapvizet használsz, akkor klórmentesítsd, mielőtt beletöltenéd az akváriumba. 

Az aranyhalak a hidegebb vizet kedvelik, ezért ha 18 és 25oC közötti a szoba hőmérséklete, akkor nem szükséges fűtőberendezést használni. 

Ha a halaid jól érzik magukat, akkor szép nagyra megnőnek, ráadásul ideális körülmények közt tartva akár 20 évig is elélhetnek, így hosszú ideig bearanyozhatják a mindennapjaidat. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »