Az arab országok elítélték a Gázai övezet izraeli bombázását

Az arab országok elítélték a Gázai övezet izraeli bombázását

2023. 10. 21.

Elítélték az arab országok vezetői a Gázai övezet két hete tartó izraeli bombázását, és a közel-keleti békefolyamat felújítására szólítottak fel szombaton a Kairói Béke Csúcstalálkozón.

A tanácskozás után elfogadott közös közleményben a résztvevők felszólítanak a konfliktus kiszélesedésének megakadályozására, és elítélik a békés lakosok elleni erőszakot mindkét oldalon.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezésére összehívott találkozó célja az volt, hogy megvitassák egy kiterjedt regionális háború megelőzésének módozatait. A fórumon Egyiptom meghívására 34 ország vett részt, köztük a legtöbb arab állam – ezen belül Bahrein, Irak, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia – vezetői, több nyugati ország, valamint három nemzetközi szervezet, az ENSZ, az Arab Liga és az Afrikai Unió képviselői. Jelen volt mások között Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolikai főképviselője, Pedro Sánchez spanyol és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Annalena Baerbock német és Catherine Colonna francia külügyminiszter, de Izrael hiányzott a találkozóról.

Az Egyesült Államok, a cionista állam fő szövetségese is csak alacsonyabb szinten, kairói nagykövetségének ideiglenes ügyvivője által képviseltette magát. Nem volt jelent a Hamász  palesztin szervezet támogatója, Irán sem.

Az egyiptomi elnök megnyitó beszédében elutasította azt az elképzelést, hogy a palesztinokat a Gázai övezetből az egyiptomi Sínai-félszigetre telepítsék át, mert szerinte ezzel a palesztin kérdés megoldatlan marad. Kijelentette: Egyiptom “elkötelezett a humanitárius segítségnyújtás biztonságos, akadálytalan és fenntartható áramlásának biztosítása mellett a Gázai övezetbe”.

II. Abdalláh, Jordánia királya az ellenségeskedés és a Gázai övezet blokádjának azonnali beszüntetésére szólított fel. Az uralkodó szerint “rendszeres humanitárius segítségnyújtásra van szükség a bombázásoktól szenvedő palesztin lakosság számára”. Az arab világ számára a jelenlegi válság üzenete az, hogy a palesztin életek kevésbé fontosak, mint az izraeliek – mondta. Úgy vélte, hogy “ami most a Közel-Keleten történik, az a tartós és igazságos rendezés érdekében tett béketörekvések kudarca”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője az “izraeli agresszió” beszüntetését és a Gázai övezetbe vezető átkelők azonnali megnyitását követelte a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében. Elítélte a civil lakosság elleni támadásokat, és felszólított az összes túsz szabadon bocsátására. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Gázai övezet lakosait máshová telepítsék át. Szerinte “a palesztinok maguktól soha nem fognak elmenni, és örökre a földjükön maradnak”. Felszólította az ENSZ-t, hogy “vállaljon felelősséget a palesztin nép védelmében”. Hangsúlyozta, hogy a biztonság és a béke csak úgy érhető el, ha életbe léptetik a kétállami megoldást, vagyis az 1967-es határokon belüli Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozását.

António Guterres ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását követelte. Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vérontás megállítása és a két független állam létrehozása érdekében.

Hírdetés

Pedro Sánchez, az Európai Unió soros elnökének, Spanyolországnak a kormányfője hangsúlyozta, hogy szünetet kell tartani (az ellenségeskedésekben), hogy meg tudják védeni a Hamász fegyveresei által foglyul ejtett mintegy kétszáz izraeli túsz, valamint a Gázai övezetben élő palesztin polgári személyek életét.

Giorgia Meloni olasz kormányfő azt emelte ki, hogy a nemzetközi közösségnek el kell kerülnie az Izrael és a Hamász közötti háború kiszélesedését, és útitervet kell kidolgoznia a kétállami megoldás megvalósításához.

“Bár a kiindulópontunk messze különböző, az érdekeink tökéletesen egybeesnek: az, ami a Gázai övezetben történik, nem válhat szélesebb konfliktussá, vallásháborúvá, civilizációk összecsapásává” – mondta Giorgia Meloni, aki szerint éppen ez volt a Hamász célja, nem pedig a palesztin nép védelme. A kormányfő hangsúlyozta: nem szabad a Hamász csapdájába esni.

Meloni Kairóban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, majd Tel-Avivba utazik, hogy Benjámin Netanjahu kormányfővel tárgyaljon.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő szintén a kétállami megoldást nevezte az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus megoldásához vezető békefolyamat alapjának.

“Semmilyen katonai beavatkozás sem helyettesítheti az élhető politikai megoldást” – fogalmazott a görög miniszterelnök.
Catherine Colonna francia külügyminiszter kijelentette: humanitárius folyosóra van szükség, amelyen a segélyszállítmányokat el tudják juttatni a Gázai övezetbe, ennek létrehozása vezethet el a tűzszünethez. Hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnök épp most jelentett be egy újabb 10 millió eurós (3,8 milliárd forint) segélyt a palesztinok számára, azon a 10 millió eurós segélyen kívül, amelyet a francia külügyminiszter ígért múlt vasárnapi kairói látogatásán.

A tanácskozás végén elfogadott Kairói Nyilatkozatban a résztvevők aggodalmukat fejezik ki a jelenlegi konfliktus esetleges átterjedése miatt más közel-keleti területekre, és önmérsékletre szólítják fel a feleket. Figyelmeztetnek, hogy a konfliktus kiszélesedése súlyos következményekkel járhat a térség lakóira, valamint a nemzetközi békére és stabilitásra.

A nyilatkozat elítéli a Gázai övezetben békés lakosok ellen mindkét fél által elkövetett erőszakot, valamint a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok bármelyik fél által történő megsértését.

MTI nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »