Az anyanyelv íze (Implom József helyesírási verseny)

Az anyanyelv íze (Implom József helyesírási verseny)

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum egykori tanítványa, a korán elhunyt Kapui Ágota költő Jövőnk asztalára című, az anyanyelv ízét, „beszédünk borostyán aszúját” méltató versével – Trucza Sára tizenegyedikes diák előadásában – nyitották meg szombaton említett iskolában az Implom József Helyesírási Verseny országos döntőjét. A Kárpát-medencei döntőre továbbjutó csapatban a Székely Mikó Kollégium három tanulója is versenyezhet Gyulán e hónap végén.

A Mikes-iskola tizenötödik alkalommal ad otthont a középiskolások Implom József Helyesírási Versenye erdélyi döntőjének, s bár a koronavírus-járvány alatt online kényszerültek megszervezni a vetélkedőt, az érdeklődés nem lankadt – ismertette Erdély Judit, a házigazda iskola tanára, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója, a szervező Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége képviselője. A visszatérés öröméről beszélt köszöntőjében Erdőközi Enikő helyettes iskolaigazgató és Kőmíves Noémi, a magyar nyelv és irodalom oktatásáért felelős háromszéki tanfelügyelő is.

Hírdetés

A versenyszabályzat szerinti tollbamondás szövegét és a feladatlapot a korábbi évekhez hasonlóan N. Császi Ildikó és Cs. Nagy Lajos nyelvész állította össze. Ezúttal Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató életéről, gyűjtéseiről, szellemi hagyatékáról szólt – Válaszút vándora címmel összefoglalt – a hangfelvételről bejátszott ismertető a tollbamondáspróbán, a IX–XII. osztályosok számára egységesen összeállított feladatok intézmények, tulajdonnevek, földrajzi nevek képzős formáinak, toldalékos alakjainak helyesírására vonatkoztak.

Az eredmény: a különböző tudományágakban évek óta sikeres Krecht Hanna Regina, a Székely Mikó Kollégium végzős diákja harmadik helyen végzett egy szatmárnémeti és egy marosvásárhelyi diák mögött, a gyulai Kárpát-medencei döntőre továbbjutó tízfőnyi csapat (hatvan versenyzőből) tagja Oláh-Badi Anita tizenegyedikes és Kovács Boglárka kilencedikes tanuló is (mindketten mikósok).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »