Az Antarktisz jege rejtheti az űr nagy titkait

Az Antarktisz jege rejtheti az űr nagy titkait

A Földön megtalált meteoritok közel kétharmadára az Antarktiszon bukkantak rá. Az eddig ott talált körülbelül 45 ezer kőzet egy új tanulmány szerint csupán a töredéke az ott rejtőző meteoritoknak. Tudósok egy új szoftver segítségével elemezték a fagyos kontinenst, ahol akár 300 ezer meteorit is megbújhat.

Kidolgoztak egy mesterséges intelligencián alapuló programot, melynek segítségével akár több százezer meteoritot is megtalálhatnak a tudósok az Antarktisz jeges felszíne alatt. A tanulmányban bemutatott program feltárja, hogy melyek a legvalószínűbb helyek, ahol előfordulhatnak a kőzetek – írta a Space.com-ra hivatkozva a Hirado.

A meteoritok a világűrből származó természetes kőzetek,

így számos értékes nyomot szolgáltathatnak a Naprendszer egyes részeinek természetéről, eredetéről és fejlődéséről.

A Földről előkerült meteoritok közel kétharmadát az Antarktiszon találták meg. A kőzetek jó állapotban maradnak fenn a kontinens szélsőséges, fagyos időjárási körülményei között, sötét színükkel pedig kiemelkednek a havas háttérből. Miután egy meteorit lehull az Antarktisz területére, a hó felhalmozódik körülötte, ami idővel tömörödik és jéggé válik, beágyazva a kőzetet a jégtakaróba.

A legtöbb jégbe zárt meteorit belekerül az óceánba, néhány azonban a jégtáblák felszínén marad, ahol a szél és egyéb környezeti tényezők hatására azúrkék színű jég keletkezik. Ha az antarktiszi jég áramlásának módja és a többi környezeti hatás is megfelelő, akkor a meteoritok ezen a felszínen maradnak, ahol a kutatók könnyen rájuk bukkanhatnak.

Az eddig itt megtalált meteoritok nagy része a kék jég területéről került elő, sokan a puszta szerencse, vagy a múltbeli tapasztalatok alapján keresték és találták meg a köveket, költséges felderítőküldetések során.

Hírdetés

A tudósok kidolgoztak egy új, a mesterséges intelligencián alapuló stratégiát.

„Találtunk néhány olyan területet, ahol nagy a lehetősége annak, hogy meteoritokat találjunk” – mondta Veronica Tollenaar gleccserkutató, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók egy mesterséges intelligencián alapuló szoftverrel elemezték az Antarktisz teljes felszínéről készült műholdas adatokat. A tanulmányozás során megvizsgálták azokat a területeket, ahol korábban már találtak űrköveket. A terület sajátosságait, például a jég hőmérsékletét, vagy annak lejtését igyekeztek összehasonlítani a többi zónával, és így próbálták azonosítani azokat a területeket, ahol nagyobb valószínűséggel lehetnek fel nem fedezett meteoritok.

A program összesen több, mint 600 olyan területet talált, ami potenciálisan gazdag lehet meteoritokban.

„Azzal hogy felkeressük ezeket a helyszíneket és új begyűjtési technikát alkalmazunk, például drónokkal végzett kutatást, az antarktiszi „meteormentés” új korszakába lépünk” – mondta Veronica Tollenaar.

„Számításaink szerint több, mint 300 ezer meteorit található az antarktiszi jégtakaró felszínén” – tette hozzá. Ez pedig azt jelenti, hogy az eddig előkerült mintegy 45 ezer kőzet az összes ott található meteoritnak mindössze az 5-13 százalékát teszi ki, a leletek nagy része még ott rejtőzik.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a program nem 100 százalékos pontosságú, tehát előfordulhat, hogy a kutatócsoport expedíciót indít egy a program által ígéretesnek vélt helyre,

ott azonban nem találnak meteoritokat.

A kutatónő hozzátette, hogy a jövőbeli sikertelen küldetések segíthetnek finomítani és pontosítani a szoftvert.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »