Az Andrássyak egykori angolparkjának látnivalói – KÉPEKKEL

Az Andrássyak egykori angolparkjának látnivalói – KÉPEKKEL

Hihetetlen, de igaz: az ember saját környezetének értékeit ismeri és értékeli legkevésbé! A bodrogköziek Tőketerebesen elsősorban ügyeiket intézik vagy a járási kórházba sietnek, ám csak elvétve látogatnak el a város parkjába, amely az egykori Andrássy-kastély, ma múzeum mögött húzódik 62 hektáron. 

A minap én is a járási központban jártam, s miután 10 perc alatt elintéztem mindazt, amiért több mint egy órát utaztam, úgy döntöttem: a rekkenő hőségben a város szívében lévő parkban töltöm a hazaindulásig rendelkezésemre álló időt. Az ott felállított háromnyelvű tájékoztató táblákból azután sok-sok érdekes információra tettem szert, amelyet most megosztanék mindenkivel.

Tőketerebes büszkeségét, az említett kastélyt 1786-ban a Csáky család építtette barokk stílusban Párics várának romjaiból.

A hozzátartozó park ártéki területen jött létre, születése szorosan kötődik a kastély építéséhez. Miután a birtok Szapáry Eteleka révén 1838-ban az Andrássyak birtokába került, ők a kastélyt klasszicista stílusban átépítették, az épület mögött pedig egy barokk-, vagy másképp franciakertet alakítottak ki. Ennek az a jellemzője, hogy a tájra rákényszeríti az ember által alkotott rend látványát. Az ilyen kertekben minden növényt nyírnak, kezdetben szabályos geometriai formára, később bármilyen alakzatra. Ez a kertfajta ma közvetlenül a kastély mögött látható, bár őszintén szólva hiányoltam gondozásából a kellő precizitást.

Hírdetés

Az angolkert, amely ennek folytatása, ugyancsak mesterségesen keletkezett, bár egy természetes táj hatását kelti.

Állítólag 20 féle fenyőt, 40 féle lomblevelű fát, valamint 20 féle cserjét találhatunk benne. A XIX. század második felében ez volt az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb parkja, méltó módon tükrözve tulajdonosa gazdagságát és társadalmi rangját. A tájainkon  honos növényi fajok mellett szép számban telepítettek ide egzotikus növényeket is. A teljesség igénye nélkül él itt fehér eperfa, kőrislevelű juhar, közönséges jezsámen, lucfenyő, szürke-, szerb- és szúrós luc, feketefenyő, közönséges platán, keleti tuja, fehérakác, tiszafa, közönséges pagodafa, pompás gyöngyvessző, fehér hóbogyó, ezüst hárs, kányabangita, közönséges borostyán, kislevelű hárs, vadgesztenye stb. A XIX. században a parkot szökőkutakkal, akváriumokkal, kőpadokkal, antik és korabeli szobrokkal díszítették, ma már ezek hiányoznak.

A mauzóleum, mely nemzeti, kulturális emlék, neogótikus stílusban készült Arthur Meinig német építész tervei alapján. Egy kőkoporsóban itt nyugszik az egykori politikus, államférfi, főispán, Andrássy Gyula gróf és felesége, Andrássyné Kendeffy Katinka. A szarkofágukat az a Zala György készítette, aki I. Ferenc József és Erzsébet királyné udvari szobrásza volt. A szarkofágra boruló nőalak pedig lányukat, Ilonát ábrázolja. Később egy érckoporsóban itt lelt végső nyugalomra  fiuk, Andrássy Tivadar is, aki 1905-ben hunyt el. 2019 október 18-án került sor a szimbolikus családegyesítésre, azóta egy-egy urnában itt helyezték el lányuk, Ilona, fiuk, Gyula és annak felesége, Zichy Eleonóra földi maradványait is.

A pandémia tombolása idején olvastam, hogy Kassa lakói szívesen utaznak Tőketerebesre, hogy egy sétát tegyenek a város parkjában. Akkor ezt nem értettem, hiszen parkok Kassán is vannak bőven. Ma már értem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »