Az amerikaiak újra történelmet írhatnak

Az amerikaiak újra történelmet írhatnak

Hillary Clinton már leadta a voksát az amerikai elnökválasztáson, helyi idő szerint reggel nyolc órakor, New York államban. A szavazóhelyiségek hat órakor nyitottak, de három faluban már éjfélkor lehetett voksolni. Az egyikben Clinton a nyerő.

Hajnalban még Észak-Karolinában kampányolt, néhány órával később pedig már New Yorkban szavazott Hillary Clinton – férje, Bill Clinton korábbi elnök társaságában.

Clinton alelnökjelöltje, Tim Kaine is az elsők között ment voksolni, ő Virginia államban adta le a szavazatát. „Jó érzésünk van, úgy gondoljuk, mindent megtettünk, amit tudtunk. Most a sorsunk a választók kezében van, de nagyon kényelmes helyzetben vagyunk, úgy érzem” – mondta Kaine.

Hírdetés

Az Egyesült Államok keleti partvidékén helyi idő szerint reggel hat órakor nyitottak a szavazóhelyiségek, három New Hampshire-i falu kivételével, amelyekben már éjfél után leadhatták a voksukat a helyiek. A tizenkét fős lakosságú Dixville Notchban komoly hagyománya van az éjféli szavazásnak, 1960 óta élnek a helyiek a lehetőséggel. Idén mindössze nyolcan regisztráltak. Bővebben >>>

Már tizenhét államban megkezdődtek a választások, köztük a legfontosabb billegő államban, Floridában is, ahol a voksolásra jogosultak több mint fele leadta a szavazatát.

Elemzők szerint mindössze néhány százalékponttal ugyan, de Hillary Clinton népszerűbb republikánus ellenfelénél.

Az Egyesült Államok negyvenötödik elnökének megválasztására összesen 16 óra áll az amerikaiak rendelkezésére, az első nagyobb részeredményeket szerdára várják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »