Az amerikai védelmi minisztérium elítélte Kína „egyre kockázatosabb” ázsiai akcióit

Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap elítélte a kínai hadsereg "egyre kockázatosabb" akcióit Ázsiában, miután az elmúlt napokban két incidens is történt a két ország hadereje között.

"Továbbra is aggódunk a Népi Felszabadító Hadsereg egyre kockázatosabb és kényszerítő jellegű tevékenysége miatt a térségben, beleértve az elmúlt napokat is" – mondta Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője, aki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt vesz részt Szingapúrban egy biztonsági konferencián.

A nyilatkozatok azután hangzottak el, hogy az elmúlt tíz napban két incidens is történt, amelyekben amerikai és kínai fegyveres erők vettek részt a Tajvani-szorosban és a Dél-kínai-tengeren.

Hírdetés

Szombaton az amerikai haditengerészet azzal vádolt meg egy kínai hajót, hogy "veszélyesen" hajózott az egyik rombolója körül, amikor az a Tajvani-szoroson áthaladt együtt egy kanadai hajóval.

Kína nem említette az incidenst, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy "szándékosan bajt okoznak a Tajvani-szorosban".

Korábban Washington egy kínai vadászpilótát azzal vádolt, hogy május 26-án "indokolatlan agresszív manővert" hajtott végre egy, a Dél-kínai-tenger felett repülő amerikai felderítő repülőgép közelében. Peking ezzel szemben azt vetette Washington szemére, hogy az amerikai gép "szándékosan hatolt be" egy kínai gyakorlótérre, "hogy (felderítő) műveleteket hajtson végre".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »