Az amerikai Képviselőház pár napon belül szavazhat az ukrán támogatási csomagról

Mike Johnson, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke szavazásra bocsátja az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai támogatási keretet, amely többek között nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadását is tartalmazza, ami eddig vörös vonal volt az amerikai döntéshozók számára.

A szerdai hírek szerint a Képviselőház még a hó vége előtt, ideális esetben már április 20-án szavazhat a csomagról.

A 61 milliárd dollárból 28 milliárd menne katonai műveletek támogatására, ebből

A beterjesztett javaslat egyúttal felszólítja Joe Biden amerikai elnököt és adminisztrációját, hogy „a lehető leghamarabb” adjon át Ukrajnának ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat. Az elnöknek ugyanakkor lehetősége van halasztani a rakéták átadását, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az amerikai nemzetbiztonsági érdek ezt kívánja.

A csomag 7,85 milliárd dollárnyi gazdasági támogatást is tartalmaz, azonban nem visszanem térítendő támogatásként, hanem kölcsönként. Érdekes, hogy az egyik feltétele a kölcsön lehívásának, hogy ezt a pénzt Kijev nem fordíthatja a nyugdíjak kifizetésére. Ukrajnában jelenleg mintegy tízmillióra tehető az életjáradékra jogosult nyugdíjasok száma.

Hírdetés

A csomagban szereplő tételek folyósítását azonban a beterjesztők további feltételekhez kötik – és nem Ukrajna, hanem inkább a Biden-adminisztráció terhére.

A javaslat tartalmazza, hogy csomag megszavazásától számítva harminc napon belül Biden elnöknek be kell mutatnia az Ukrajnának adott fegyverek és pénzügyi támogatások teljes listáját, minden tételre kiterjedően, 2022. február 24-ig visszamenőleg. Hatvan napon belül a Biden-adminisztrációnak jelentést kell tennie, hogyan halad a fegyverek nyilvántartása Ukrajnában (ez az amerikai támogatásokkal való visszaélések dilemmájára utal).

Sőt, a kongresszus a javaslattal kötelezné a Biden-adminisztrációt, hogy 45 napon belül mutassa be Ukrajna támogatásának stratégiáját, különös tekintettel arra, hogy a támogatásokkal milyen konkrét célokat akar elérni. 

A republikánusok már jó ideje követelnek valamiféle „stratégiai célt” a Fehér Háztól, ami túlmutat azon a narratíván, miszerint „addig támogatják Ukrajnát, ameddig csak szükséges”.

Első ránézésre a csomagot úgy állították össze, hogy Bidenék számára pirruszi győzelem legyen az elfogadása, mert rengeteg beépített buktatója van, amivel politikai eszközt ad az újraválasztásra készülő elnökkel szemben a republikánusok kezébe. Az ATACMS rakéták felvétele a csomagba is arra utal, hogy igen meglepő lenne, ha ez a javaslat így, ebben a formájában elfogadásra kerülne. A végkimenetel kérdéses, mert ha a javaslat elbukik, akkor az már nem csak a republikánusok felelőssége lenne. 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »