Az amerikai iskola kizárja a palesztinok mellett kiálló diákokat

Az amerikai iskola kizárja a palesztinok mellett kiálló diákokat

Nyitókép: SITA

A New York-i Columbia Egyetem megkezdte azoknak a hallgatóknak a felfüggesztését, akik a hétfői ultimátumig nem fejezték be Izrael Gázai övezetbeli offenzívája elleni tiltakozását.. A legdrámaibb helyzet hétfő este volt az austini Texasi Egyetemen, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik több tucatnyiukat őrizetbe vették.

Hétfőn több száz diák maradt a Columbia Egyetem manhattani campusán a délutáni ultimátum után, kifejezve rosszallását az iskola vezetőségének állítólagos Izrael-barát hozzáállásával kapcsolatban. Az intézet szóvivője, Ben Chang elmondta, hogy az iskola megkezdte a diákok felfüggesztését, akik nem engedelmeskedtek az egyetem elhagyására vonatkozó felszólításnak. Szerinte az egyetem elismeri a véleménynyilvánítás szabadságát, tiltakozásaik azonban a folyamatban lévő érettségire való felkészüléshez szükséges béke „zajos megzavarása”.

Hírdetés

Az iskola felajánlotta a tanév befejezésének lehetőségét azoknak a tiltakozó diákoknak, akik vállalják, hogy jövő júniusig vagy az érettségiig, attól függően, hogy melyik következik be előbb. betartják az iskolai szabályokat. Mahmúd Khalil, a tiltakozó hallgatók főtárgyalója az ultimátumot csak az egyetem „újabb megfélemlítésének” nevezte.

A demonstrációk többnyire békések, de számos iskola vezetése túlságosan zavarónak tartja őket, míg néhány zsidó diák arról számol be, hogy antiszemitizmus kíséri őket, és nem érzik magukat biztonságban. A tüntetések külső aktivistákat is vonzanak, akik tovább szítják a szenvedélyeket.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »